Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

”Gärningsmannen körde över offren flera gånger”

LONDON. Den 48-årige man, Darren Osborne, som körde en vit skåpbil rakt in i en folksamling i Londonstadsdelen Fins-bury Park misstänks för terrorbrott. – Det här var en attack mot muslimer, nära deras böneplats, och vid en helig tid på året, säger premiärminister Theresa May.

Det var tjugo minuter över midnatt som en vit skåpbil körde rakt in i en grupp muslimer som var på väg hem efter kvällsbönen under ramadan, natten till måndagen.

– En mindre folksamling hade uppstått i en återvändsgränd, där en man med hjärtproblem hade kollapsat. Det var då den där skåpbilen plötsligt svängde av huvudgatan och körde rakt in i de som stod där på trottoaren och på gatan, säger 45-årige Hassan Mohamed.

När DN möter honom i Finsbury Park står det klart att den äldre mannen med hjärtproblem har mist livet och att minst åtta personer har skadats allvarligt.

Hassan Mohamed är god vän med flera av de skadade.

– Jag har nyss talat i telefon med en vän som har brutit båda benen. Enligt honom var det ingen olycka – gärningsmannen körde fram och tillbaka över offren flera gånger, säger han.

Flera vittnen som var på plats uppger för brittiska medier att 48-åringen ska ha skrikit ”jag vill döda alla muslimer”. Polisen behandlar också händelsen som ett misstänkt terrorbrott och såväl Londons borgmästare Sadiq Khan som premiärminister Theresa May talar om en medvetet utförd attack.

Ännu på måndagen fanns dock en del oklarheter kring händelseförloppet. En restaurangägare som DN har talat med, som inte vill framträda med namn, säger att han uppfattade situationen mer som en olycka än ett terrordåd.

Den misstänkte gärningsmannen skulle på måndagen genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Samtidigt samlades oroade och upprörda invånare i Finsbury Park vid polisens avspärrningar för att lägga ned blommor och försöka förstå vad som låg bakom den misstänkta terrorattack som drabbat många av deras muslimska grannar och vänner.

Många var övertygade om att det rörde sig om ett hatbrott med koppling till högerextremism. Det vore i så fall inte första gången, så sent som förra året mördades Labour-parlamentarikern Jo Cox av en högerextremt motiverad man.

Den 22-åriga dramastudenten Briony Appleton lade ned en bukett gula rosor vid en av moskéerna.

– Det här är ett blandat område med god sammanhållning och jag har stor respekt för de muslimska samfunden här. Detta är verkligen hemskt och sorgligt – men jag tror inte att det kommer att skapa splittring och hat. Folk har så stor respekt för varandra och den London-anda som vi har sett efter de tidigare attentaten kommer att bestå även efter detta, säger hon.

I ett bageri några hundra meter från brottsplatsen i Finsbury Park möter DN den 34-åriga bagaren Shamo Maradi. Han är utövande muslim och brukar gå till den moské som ligger intill platsen där attacken ägde rum.

– Men nu är jag orolig. Jag var i den där moskén senast i fredags. Och jag tror inte att jag kommer att våga gå dit mer, säger han, medan han slänger ut ett rykande hett bröd ur sin ugn.

– Det känns orättvist. Moskén är en lugn och vänlig plats, och jag tycker om att gå dit, säger han.

I början av 2000-talet blev denna del av London ökänd för att vara den radikale egyptiske predikanten Abu Hamza al-Masris starkaste fäste. Men sedan han gripits och dömts för medhjälp till terrorism har moskén helt bytt inriktning, med stora steg i mer moderat riktning.

33-åriga Binta Singh intygar att relationerna mellan olika etniska och religiösa grupper numera är goda.

– Men jag var ändå rädd att det här skulle kunna hända. Efter attacken i Manchester tänkte jag att någon galning kunde få för sig något, säger hon, och nickar mot moskén.

– Det har hänt saker där tidigare. Folk har slängt in griskött i moskén, vet jag. Så jag förstår inte varför myndigheterna inte hade mer säkerhet på plats, säger Binta Singh.

Erik de la Reguera

Fakta.

Stadsdelen Finsbury Park är ett arbetarklassområde ett par kilometer norr om centrala London där invånarna har många olika nationaliteter. Området är mest känt för att vara hemma-plan för fotbollsklubben Arsenal. Under matchdagar är gatorna och pubarna fulla av fans.

En rad olika moskéer finns i området, varav en blev känd i början av 2000-talet på grund av att det var hatpredikanten Abu Hamza al-Masris högkvarter. Sedan 2005 har dock moskén helt ändrat inriktning. Abu Hamza dömdes 2015 till livstids fängelse i USA för att ha bistått terrorister.

Publicerad i DN den 20 juni 2017.

You may also like...