Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Erik de la Reguera: En tragedi för Storbritannien efter flera traumatiska händelser på kort tid

LONDON. En skåpbil körde natten till måndagen in i en folksamling nära moskén i Finsbury Park i norra London. De flesta av offren är muslimer som just lämnat kvällsbönen. DN:s korrespondent Erik de la Reguera svarar på frågor utifrån det vi vet så här långt (vid klockan åtta på måndagsmorgonen).

Vad är det som har hänt?

– Strax efter midnatt lokal tid körde en vit skåpbil upp på trottoaren på Seven Sisters Road i Finsbury Park i norra London. Många troende hade då lämnat moskén i området, som är välbesökt så här under fastemånaden ramadan. Bilen rammade rakt in i fotgängarna och minst åtta personer skadades allvarligt. När denna text skrivs vid halvniotiden på måndagsmorgonen har en person bekräftats död. En 48-årig man har gripits och vittnen på platsen beskriver hans agerande som ”avsiktligt”.

Vilket var motivet?

– Det vet vi inte säkert än. Den misstänkte gärningsmannen genomgår en psykologisk utvärdering och premiärminister Theresa May kallar händelsen för ”en möjlig terrorattack”, medan Londons borgmästare Saddiq Khan talar om en medvetet utförd och ”fruktansvärd terrorattack”. Brittiska medier citerar obekräftade vittnesuppgifter som antyder att det kan röra sig om ett hatbrott riktat mot muslimer och Storbritanniens muslimska råd har i ett uttalande hävdat att motivet är ”islamofobiskt” – men polisen har hittills inte bekräftat att det skulle vara den huvudsakliga hypotesen i utredningen.

Vad betyder detta för Storbritannien?

–Det är givetvis en tragedi för offren och deras anhöriga – och för Storbritannien som land, som genomgått flera traumatiska händelser på kort tid. Om det får större politiska konsekvenser beror främst på vad som var drivkraften bakom dådet. Finsbury Park är ett etniskt och socialt blandat område i norra London, och dess lokala representant i parlamentet är Labourledaren Jeremy Corbyn.

– I början av 2000-talet blev moskén i Finsbury Park ökänd som den radikale egyptiske predikanten Abu Hamza al-Masris högkvarter, men sedan han greps och dömdes för uppvigling har moskén helt bytt inriktning, med stora steg i mer moderat riktning.

– Vi får vänta och se vad polisen kommer fram till. Det är dock väl känt att det inte bara är radikala islamister i Storbritannien som är beredda att ta till våld för politiska ändamål. Även högerextremister har genomfört våldsdåd de senaste åren. Det mest ökända exemplet på det är mordet på Labour-politikern Jo Cox förra året.

Publicerad i DN den 19 juni 2017.

You may also like...