Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Macron vill reformera och ge nytt liv åt EU

Paris. Emmanuel Macron vill ge Frankrike och dess invånare självförtroendet tillbaka, och reformera och ge nytt liv till Europeiska unionen. Det slog han fast i sitt installationstal i Élyséepalatset på söndagen.

Det var under stort pompa och ståt som den 39-årige Emmanuel Macron på söndagsförmiddagen välkomnades till sin nya bostad och arbetsplats: Elyséepalatset i Paris.

Där togs han traditionsenligt emot av den avgående presidenten, François Hollande, som efter ett kort möte med Macron lämnade palatset – och sin post.

– Bon courage (ung. lycka till), sade Hollande, som de senaste åren varit mycket impopulär i Frankrike.

Någon presidented svärs inte i Frankrike, men Emmanuel Macron fick motta det guldhalsband som gör honom till Hederslegionens stormästare och lyssnade sedan uppmärksamt till Konstitutionsrådets ordförande, Laurent Fabius, när denne läste upp det formella valresultatet.

Därefter var det dags för den yngsta franska statschefen sedan Napoleon Bonapartes dagar att hålla sitt installationstal. Några meter bort stod hans hustru Brigitte.

– Europa och hela världen behöver Frankrike mer än någonsin. Det behövs ett starkt Frankrike som vet att uppfinna framtiden. Världen behöver det som Frankrike och fransmännen alltid stått för: frihetens djärvhet, sade Macron, och fortsatte:

– I decennier har Frankrike tvivlat på sig självt. Vi kan inte längre gömma oss bakom det förflutna och dess traditioner. Vi måste återupptäcka det som vi har gemensamt, sade Macron och lovade att hans regering kommer att ge Frankrike självförtroendet åter.

Några konkreta besked i sakpolitiska frågor gav inte Macron i detta tal, men han underströk det som han sagt i valrörelsen: att han vill se ett i grunden reformerat EU.

– Det Europa vi behöver kommer reformeras och ges nytt liv, för Europa är ett skydd för oss, sade Macron.

Den nya presidenten är en varm anhängare av idén om att skapa ett gemensamt EU-försvar, och vill att eurozonen ska få en gemensam budget och finansminister. Han är också mån om att bekämpa det han kallar ”social dumping” – i praktiken konkurrens med låga löner länder emellan – och en förespråkare av en ”Buy European Act”, vilket innebär att europeiska företag ska prioriteras vid offentlig upphandling.

Redan på måndagen reser han också till Berlin för att träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

– Vi behöver ett effektivare och mer demokratiskt Europa. Vi måste bygga en värld som våra unga förtjänar. Ikväll börjar jag arbetet, sade Macron.

Under söndagen besökte den nya presidenten Den okände soldatens grav vid Triumfbågen. Senare på kvällen togs Macron emot av Paris borgmästare Anne Hidalgo och gav då sitt stöd till huvudstadens ansökan om att arrangera sommar-OS 2024.

Enligt uppgifter i fransk press väntas inte besked om vem Macron tänker utse till landets premiärminister förrän tidigast på måndag morgon. Utnämningen är i högsta grad viktig, eftersom den kan ge en idé om hur den unga presidenten tänkt sig bygga en majoritet för sin politik i nationalförsamlingen.

Presidentens nybildade parti La Republique en marche (LRM) leder visserligen i opinionsmätningarna inför parlamentsvalet som hålls om en månad, men i nuläget har han ett närmast obefintligt parlamentariskt stöd. Ett dilemma som sannolikt upptagit mycket av Macrons vakna tid under den vecka som gått sedan han valdes.

Till skillnad från i exempelvis USA, där det går drygt två månader mellan presidentval och installation, sker makttillträdet relativt snabbt i Frankrike; blott en vecka har gått sedan Macron besegrade Marine LePen i en av fransk politiks mest laddade dueller någonsin.
Flera nyckelpositioner i Macrons inre krets tillsattes på söndagen: Alexis Kohler, som var Macrons närmsta medarbetare under hans tid som ekonomiminister, blir den nya presidentens stabschef. Och Philippe Etienne, nuvarande Berlin-ambassadör, blir presidentens diplomatiske rådgivare.

Regeringens partipolitiska sammansättning och namnen på de olika ministerposterna kommer att tillkännages under måndagen.

Erik de la Reguera

Publicerad i DN

You may also like...