Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

”Jag var rädd för att Le Pen skulle vinna”

PARIS. När den nyvalde presidenten vid halvelvatiden gjorde entré vid Louvren hade mörkret hunnit falla och gatlyktornas guldgula sken reflekterades i glaspyramiden vid den stenlagda innergårdens mitt. Europahymnen spelades ur högtalarna – en gest lika symbolisk som självklar för den uttalade EU-vännen Macron.

I sitt tal inför jublande supportrar lovade Emmanuel Macron att försvara republiken och uppmanade det franska folket att hindra Marine Le Pen från att få inflytande.

– Jag kommer att göra allt för att säkerställa att de (väljarna) inte kommer att känna sig nödgade att rösta på extrema, sade Macron.

I publiken stod den 26-årige Mathieu Sidibé, som röstat på Macron i både den första och andra valomgången.

– Jag känner så mycket glädje! Det är svårt att hitta ord för det här, det är så stort. Ett tag var jag rädd för att Marine Le Pen skulle vinna. Hon är verkligen ett hot mot friheten och jämlikheten i vårt land, säger han.

Det som övertygat Mathieu Sidibé mest i Macrons politiska program är dennes utbildningspolitik.

– Jag tycker väldigt mycket om förslaget om färre elever i varje klass. Sedan uppskattar jag också honom som person: att han gör det han säger att han ska göra, att han är lugn, verkar trygg i sig själv och är en god förhandlare, säger Mathieu Sidibé, vars hela familj röstat på Macron.

Ända sedan resultatet presenterades vid åttatiden på kvällen väntade tusentals supportrar att den nyvalde presidenten skulle göra entré. Hundratals franska flaggor fladdrade i vinden och stora delar av publiken hoppade upp och ned av glädje.

Men känslan vid Louvren den här kvällen var också en av lättnad, snarare än av lycka.

Samtidigt var valdeltagandet rekordlågt. 25 procent stannade hemma, så många har inte röstskolkat sedan 1969. Det, och att ovanligt många, 11,8 procent, röstade blankt, visar att landet trots allt är splittrat. Flera av de som i första omgången röstat på vänsterpolitikern Jean-Luc Mélenchon ville varken ha Macron eller Le Pen som president.

Le Pens invandringskritik skapar dock en skarp skiljelinje mellan de båda och lockade även en hel del som inte står helhjärtat bakom Macron att rösta på honom.

–  När jag röstade på Macron i dag var det i första hand för att stoppa Le Pen och högerextremismen i Nationella fronten. Men nu hoppas jag att han blir en bra president. Han är ung och har en del nya idéer som kanske kan minska arbetslösheten och få fart på vår ekonomi, säger den 21-åriga studenten Pauline Genelle.

Hennes vän, 23-årige Tetouan Chevrel, flikar in:

– Jag röstade på vänsterkandidaten Mélenchon i första omgången. Men nu när Macron fått min röst tycker jag att han är värd en chans i alla fall – särskilt som han har stoppat Le Pen, säger Tetouan Chevrel.

Att Frankrike är ett splittrat land med hög arbetslöshet och stor oro inför framtiden betonade även Macron i sitt segertal.

– Jag är medveten om ilskan, oron och tvivlen i Frankrike, sade han och lovade att försöka ena landet inför framtidens utmaningar.

När Macron sedan utbröt de klassiska orden: ”Vive la republique, vive la France”, ekade jublet över esplanaden och den franska nationalsången Marseljäsen tog vid.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN 2017-05-08

You may also like...