Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

”Ett exceptionellt presidentval”

PARIS. Valdeltagandet i det franska presidentvalet ser ut att bli ungefär lika högt som för två veckor sedan – men lägre än i presidentvalet 2012. Vid klockan fem hade 65,30 procent av de franska väljarna röstat, enligt inrikesministeriet. Enligt prognosen kommer valdeltagande att bli 74 procent i årets presidentval, jämfört med 80,35 2012.

Regnet strilar över Paris 20:e arrondisement när DN besöker en vallokal i en skola dit människor klädda i regnjackor och med uppfällda paraplyer kommer gående.

– För mig är det här verkligen ett exceptionellt presidentval. Det handlar om att stoppa någon, snarare än att rösta för en kandidat jag tycker om. Le Pen är ett hot mot oss alla, mot hela Frankrike, och hon måste stoppas, säger 36-åriga Lydie Godo, när hon kommer ut från en vallokal på Rue des Pyrénée.

I första valomgången för två veckor sedan röstade hon på vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon. Det har Lydie Godo gemensamt med många andra i den här delen av norra Paris. Till skillnad från Mélenchon har hon dock aldrig lekt med tanken på att blankrösta eller valskolka i dag.

– Mélenchon har inte velat säga vem han stöder i det här valet, även hon tagit tydligt avstånd från Le Pen. Men en kan ju tänka själv. Jag röstade på Macron, för det vore en katastrof om Le Pen vinner, säger Lydie Godo.

När DN besöker denna vallokal på Rue des Pyrénées i norra Paris på söndagsförmiddagen är det relativt få som röstar. Den ansvarige Frédéric Sans säger att det dåliga vädret kan ha bidragit till att valdeltagandet vid klockan 10 i denna lokal bara var cirka två tredjedelar av vad det var vid samma tid för två veckor sedan.

Kanske började ändå varningsklockor ringa i Macron-lägret, för många experter menar att om det något som kan ge Le Pen en chans är det just lågt valdeltagande. Anledningen: Le Pens supportrar är generellt sett mer disciplinerade än andra väljare, och de finns i högre grad på landsbygden än i storstäder som Paris.

Klockan 12 kom så de första officiella siffrorna för landet som helhet: 28,23 procent hade då röstat, nästan exakt lika många som vid samma tid för två veckor sedan. Men i valet 2012 hade 30,66 procent röstat vid samma tid på dagen, och 2007 var siffran 34,11 procent. Klockan 17 i förra presidentvalet var siffran 71,96 procent.

En av de som tagit sig ut i duggregnet i Paris var den 60-årige pensionären Philippe Lachaud. För 14 dagar sedan röstade han på högerkandidaten Nicolas Dupont-Aignan – den politiker som nu slutit en allians med Marine Le Pen och blivit lovad premiärministerposten om hon vinner.

– Men jag kan inte rösta på extremhögern, det går bara inte. Friheten är för viktig. Så jag har röstat på Macron, han är den minst dåliga kandidaten av de båda, säger Philippe Lachaud.

I första omgången fick Dupont-Aignan fick 4,7 procent av rösterna, och ett stort frågetecken inför söndagens val har just varit hur många av dem som är beredda att stöda Le Pen.

Vallokalsundersökningar får inte publiceras i Frankrike före klockan 20 ikväll, då de första officiella valresultaten väntas.

Erik de la Reguera

Publicerad i DN 2017-05-07

You may also like...