Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Välklädde Fillon på väg tillbaka trots alla skandaler

PARIS. Trots den pågående polisutredningen om hans frus anställningar och de misstänkta mutor han fått i form av exklusiva kostymer och lyxklockor fortsätter högerkandidaten François Fillon sin presidentvalskampanj. Och med bara fyra dagar kvar till valet börjar han få segervittring på nytt.

Herrekiperingen Berluti ligger i sjunde arrondissementet i Paris, och är omgiven av vackra sekelskifteshus och exklusiva butiker. Genom åren har denna anrika inrättning haft kunder som Andy Warhol, Jean-Paul Sartre och Yves Saint-Laurent, för att inte tala om alla de franska politiker och företagsledare som fått sina kostymer uppsydda här.

I årets valrörelse har ekiperingen dock blivit omtalad av ett något mindre glamouröst skäl. Tidningen Journal du Dimanche avslöjade förra månaden att en av Berlutis stamkunder, högerpartiet Republikanernas kandidat François Fillon, fått två av dess exklusiva Arny-kostymer i present av en vän i finansvärlden.

Gåvans värde: 13.000 euro (omkring 120.000 kronor).

När välgöraren visade sig vara Robert Bourgi, en inflytelserik advokat med ljusskygga intressen i Afrika, väcktes misstankar om att det kunde röra sig om en förtäckt muta.

”Det var en felbedömning att ta emot gåvan”, medgav Fillon, och lovade en snar returnering av plaggen.

Men häromdagen avslöjade tidningen Mediapart att den logotyp som Arnys använder sig av saknas på de kostymer som skickats tillbaka – och att det är högst osäkert om Fillon returnerat rätt kostymer.

De märkliga turerna kring kostymerna är bara den senaste i en rad skandaler som skakat François Fillon i årets valrörelse. Den första, och hittills allvarligaste, var avslöjandena kring hans frus misstänkta skenanställningar i parlamentet, en misstänkt förskingring av offentliga medel som kan ha pågått under flera år.

Men trots att polisen inlett en förundersökning och att en rättsprocess sannolikt väntar, har Fillon ihärdigt fortsatt sin kampanj – och anklagat regeringen och medierna för en storskalig komplott mot honom.

– I två och en halv månad har jag anklagats för dessa påstådda fiktiva anställningar. Men allt är lögn! Varenda medieföretag har attackerat mig, morgon, middag, kväll, och spridit rykte efter rykte, sade Fillon i en intervju på onsdagen.

Genom denna påtagligt aggressiva motoffensiv och tydliga inviter till katolskt konservativa väljare – som bland annat stöder honom för hans skeptiska inställning till homosexuellas rätt att adoptera – har Fillon lyckats återhämta sig. I dag ligger han i vissa opinionsmätningar bara en eller ett par procentenheter efter Emmanuel Macron och Marine Le Pen, och har åter börjat känna segervittring.

När DN talar med väljare i centrala Paris märks också att många av Fillons kärnväljare i de övre samhällsskikten har förlåtit honom.

– Fillon är inte ensam. Sånt där håller alla politiker på med. Jag kan inte tänka mig att rösta något annat än höger, så det blir Fillon för min del. Jag tycker faktiskt riktigt bra om hans ekonomiska program – det inger förtroende, säger Martine Zenouda, när hon stannar till i hörnet vid herrekiperingen Berluti.

Fillon vill genomföra en ”chockterapi” för att få fart på fransk ekonomi, med en halv miljon färre jobb i offentlig sektor och stora skattesänkningar. Den enda av de andra ledande kandidaterna som ens är i närheten av en så liberal politik är mittenkandidaten Emmanuel Macron.

– Macron har en del intressanta idéer. Men han är för ung och saknar den erfarenhet som Fillon har, säger Martine Zenouda, som arbetar som säljansvarig på ett stort modeföretag.

Vid en tunnelbanenedgång en bit bort försöker några aktivister i Macron-kampanjen övertyga de förbipasserande om att deras kandidat ändå är värd en chans.

”Nej, nej, vem som helst men inte Macron”, ropar en kvinna som kommer upp ur tunnelbanan.

Macron-aktivisten Adrien Garnier skrattar lite.

– Så där är det! Och det där var ganska snällt, ska du veta. En del kallar oss för kommunister, säger han.

Men hans kollega Angele Cazes intygar att det också finns de som stannar till och lyssnar.

– Sedan skandalerna briserade har det blivit lite enklare. Nu tar de emot flygbladen i alla fall. Men visst, det är inte lätt att vara Macron-anhängare i det här området, säger hon.

Erik de la Reguera

Fakta.Flera skandaler

François Fillon är 62 år gammal och före detta premiärminister. Han valdes till Republikanernas kandidat i ett primärval förra hösten, och sågs då som favorit till segern i årets presidentval.

I slutet av januari avslöjade tidningen Le Canard Enchainé att Fillons fru, Penelope Fillon, varit heltidsanställd i parlamentet som assistent under en rad år, utan att det fanns något som tydde på att hon faktiskt utfört arbetet. Polisen har inlett en förundersökning om bland annat misstänkt förskingring, och paret Fillon har hörts av undersökningsdomare.

Ytterligare försvårande omständigheter har framkommit, bland annat de exklusiva kostymer som kandidaten uppges ha fått i ”present”.

Fillon ska också ha fått ett odeklarerat, räntefritt lån på 50.000 euro från en fransk affärsman, och lyxklockor till ett värde av 27.000 euro av schweiziska affärskontakter.

You may also like...