Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Säkerheten skärps inför presidentvalet i Frankrike

PARIS. 50. 000 franska poliser och gendarmer har extrainkallats för att säkra söndagens presidentval. En tydlig hotbild uppges finnas: så sent som i tisdags greps två män i Marseille som svurit trohet till terrorrörelsen IS och som misstänks ha haft långt framskridna attentatsplaner.

De båda gripna är franska medborgare, 23 och 29 år gamla, och de uppehöll sig i en lägenhet där polisen påträffade sprängmedel, två pistoler, en handgranat, en kulsprutepistol av märket Uzi och en hemmagjord IS-flagga.

I en video som polisen fick kännedom om den 12 april ska männen ha svurit trohet till IS – något som ledde till en intensiv jakt efter dem, enligt poliskällor som citeras i fransk press.

Männen ska ha använt sig av falska identiteter, förbetalda bankkort och bytt telefoner ofta, vilket gjort sökandet komplicerat.

Nu försöker fransk polis klargöra om det finns medbrottslingar. De ledande kandidaterna i valet har varskotts om attentatsrisken och säkerheten har förstärkts vid valmöten och kampanjhögkvarter.

Utöver de omkring 10 .000 soldater som redan patrullerar Paris och andra storstäders gator, har 50. 000 poliser och gendarmer kallats in inför valet.

Terrororganisationen IS har de senaste åren tagit på sig ansvaret för flera dåd i Frankrike, vilka krävt fler än 230 människoliv. Polisens fruktar att organisationen vill utföra nya attacker inför söndagens presidentval, för att polarisera landet och hämnas för det franska deltagandet i militäroperationer mot IS i Mellanöstern.

Även en annan riskfaktor har dryftats i fransk press inför valet: att cyberattacker och psykologiska operationer kan påverka utfallet. Kandidaterna och deras kampanjer har varnats för att försök till hackerattacker, liknande de som påverkade valrörelsen i USA förra året, kan komma att riktas mot e-postkonton och datorsystem.

Då är det inte i första hand radikala islamister som utmålas som misstänkta, utan främmande makt och politiska krafter som vill se Frankrike lämna EU.

I en ny stor studie från den brittiska konsultbyrån Bakamo framgår att minst 19 procent av alla franska artiklar som delats på sociala medier om valet sedan i november förra året ”inte håller tillräckligt hög standard för att kallas journalistik”, och att ytterligare fem procent innehåller rena konspirationsteorier. Omkring 20 procent av dessa undermåliga artiklar byggs, enligt studien, på referenser till ryska sajter som RT och Sputnik, som kontrolleras av den ryska staten.

Rösträkningen i Frankrike sker för hand, så någon risk för manipulering av själva valresultatet tros inte finnas.

Erik de la Reguera

 

Fakta.Säkerhetspådrag

  • Fler än 50. 000 poliser, gendarmer och soldater kommer att bevaka de omkring 60 .000 vallokalerna i Frankrike under söndagens presidentval.
  • Undantagstillstånd råder i landet sedan 2015 och attentatsrisken anses fortfarande vara hög.
  • I valrörelsens slutskede har säkerheten förstärkts ytterligare vid valmöten och kampanjhögkvarteren.
  • Bombhundar genomsöker lokaler inför alla större evenemang och väskor genomsöks.

Publicerad i DN 2017-04-20

You may also like...