Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Tusentals falska konton i sociala medier stängs

PARIS. Med en vecka kvar till det franska presidentvalet uppger Facebook att företaget stängt ned 30.000 fejkkonton med kopplingar till landet. Men oron för att påhittade och lögnaktiga nyheter ska påverka valet finns kvar, och en del kritiker anklagar Facebook för att bara vilja ha ryggen fri.

Den sociala nätverksjättens stängning av tusentals konton offentliggjordes av dess säkerhetsansvarige Shabnam Shaik i ett blogginlägg: ”Vi har givetvis prioriterat att ta bort de konton som lämnar störst avtryck, med mycket aktivitet och bred spridning”, skriver Shaik.

I den franska valrörelsen spelar sociala medier en central roll, inte minst för extremhögerns Marine Le Pen och vänsterpopulisten Jean-Luc Mélenchon.

Le Pen är den av de elva kandidaterna som har flest följare på Facebook och Twitter, tätt följd av Mélenchon, som också har en populär Youtubekanal.

För kandidater med program så långt från den politiska mitten är sociala medier ett viktigt sätt att nå ut med det egna budskapet. På söndagen försökte Mélenchon till exempel bemöta en kritikstorm mot hans förslag om att gå med i Alba – en samarbetsorganisation i Latinamerika som en gång skapades av Hugo Chávez.

– Alba är inriktad på sociala samarbeten, inte marknader. Det är det jag gillar, sade Mélenchon i ett Youtubeklipp – och slapp på så vis kritiska följdfrågor om Venezuelas krisande ekonomi och drift mot diktatur under president Nicolas Maduro.

Men att nå ut med en åsikt är en sak, att sprida lögner i form av nyhetsartiklar en annan.

I USA:s presidentval förra året tros lögnaktiga nyhetsartiklar, ”fake news”, ha spelat en viktig roll, inte minst i slutskedet av valrörelsen.

Facebooks vd Mark Zuckerberg avfärdade först det som ”en galen idé” – men han har tvingats backa sedan det framkommit att falska nyheter blivit en källa till annonsintäkter för skrupellösa bolag i bland annat Makedonien.

I påskhelgen köpte Facebook helsidesannonser i flera franska dagstidningar, med praktiska råd för bättre källkritik. Bolaget har också börjat samarbeta med stora nyhetssajter om en ny sorts märkning av misstänkt falska nyheter.

Samtidigt har Google inlett ett samarbete med flera stora franska nyhetsmedier i ett projekt som kallas ”CrossCheck”, som har avslöjat minst ett trettiotal falska nyheter sedan starten i februari.

Men oron för manipulering finns kvar. Rapporter finns om att Donald Trumps anhängare i ”alt-right”-rörelsen i USA öppnat tusentals falska konton på sociala medier för att stöda Le Pen – och det är oklart hur många av dem som nu har stängts.

Mediesajten Techcrunchs bloggare Romain Dillet skriver att Facebooks åtgärder lika gärna kan ses som ”en smart pr-kampanj”, som syftar till att minska skadan för bolaget om Le Pen vinner valet.

Erik de la Reguera

 

Fakta.Le Pen och Mélenchon störst

I sociala medier har Nationella frontens Marine Le Pen och vänsterpopulisten Jean-Luc Mélenchon en tydlig dominans i det franska valet.

1. Marine Le Pen, 2,7 miljoner

2. Jean-Luc Mélenchon, 1,9 miljoner

3. Emmanuel Macron, 918.000

4. François Fillon, 838.000

5. Benoît Hamon, 539.000

Siffrorna är avlästa söndag den 16 april och är en summering av antalet gilla-markeringar på Facebook och följare på Twitter.

 

Publicerad i DN 2017-04-18

You may also like...