Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Stormade scenen när Le Pen talade

PARIS. En kvinna som enligt franska medier är femenaktivist tog sig på måndagen upp på scen när Marine Le Pen höll tal under ett stort valmöte i Paris. Kvinnan övermannades snabbt. Samtidigt pågick protester i anslutning till mötet.

Marine Le Pens tal på måndagskvällen stördes vid två tillfällen. Först stormades scenen av en aktivist med en blomsterkvast i handen. På videobilder från händelsen ser det ut som om hon försökte slita av sig sin blus samtidigt som säkerhetsvakter kastade sig över henne.

En stund senare slet en annan aktivist av sig sin tröja i publiken och började skrika slagord mot Le Pen, innan hon stoppades och fördes bort.

– Hon skulle ha stannat och lyssnat istället, så hade hon kanske lärt sig något, sade Marine Le Pen sarkastiskt efter incidenten.

I sitt tal upprepade den ultranationalistiska Le Pen många av de hårda ord mot invandring, EU och globalisering som blivit hennes kännetecken i årets valrörelse. Samtidigt demonstrerade ett hundratal anarkister utanför konferenscentret. Sammanstötningar med polis rapporterades, tårgas ska ha använts och minst två personer skadades.

Nationella frontens kandidat var inte den enda av de 11 kandidaterna som höll valmöte i Paris på måndagen. I en annan del av huvudstaden lockade Le Pens främsta rival, Emmanuel Macron, 17.000 åhörare till ett möte,där han lovade förnyelse i samhällstoppen.

– Vi kommer att vända blad och lämna de senaste 20 åren bakom oss. Vår generation är redo för förändring, sade den 39-årige mittenkandidaten.

I opinionsmätningarna ligger Le Pen och Macron ännu i topp på omkring 22–23 procent. Såväl högerkandidaten Francois Fillon som vänsterradikalen Jean-Luc Mélenchon närmar sig dock snabbt. Båda ligger nu mellan 19 och 21 procent i mätningarna.

På måndagen höll Fillon valmöte i Nice i södra Frankrike, där han återigen gick till hårt angrepp mot Emmanuel Macron:

– Det han erbjuder är en falsk förändring. Det franska folket behöver en revolution! sade Fillon, som bland annat föreslår en ekonomisk chockterapi och att kapa 500.000 jobb i offentlig sektor.

Vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon ägnade dagen åt att åka kanalbåt i Paris, ett evenemang som lockade många journalister och en hel del nyfikna huvudstadsbor till kajkanterna. För Mélenchon är dock tisdagens tal i Dijon ett viktigare stopp på kampanjrutten, eftersom det sänds vidare till sex andra städer, där Mélenchons skepnad kommer att synas i form av ett hologram.

– Den här veckan står allt på spel, sade Mélenchon vid ett av sina stopp med kanalbåten.

Om inte någon av kandidaterna får mer än 50 procent av rösterna i söndagens val hålls en andra och avgörande omgång mellan ettan och tvåan den 7 maj.

Erik de la Reguera

Publicerad i DN 2017-04-18

You may also like...