Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Hamon tänker inte stiga åt sidan

PARIS. Socialistpartiets kandidat Benoît Hamon tänker inte stiga åt sidan för att ge den mer radikale vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon större chans att gå vidare till andra omgången i franska presidentvalet. Det säger Hamon i en intervju med tidningen Libération.

– Nej, jag ger mig inte. Jag är en kämpe, och jag tänker kämpa till slutet, säger Hamon, som i opinionsmätningarna dalat till under 10 procent, långt efter den kvartett som nu tycks göra upp om presidentposten.

Så sent som i mars var Hamon i högsta grad med i matchen. Han försökte då övertyga Mélenchon om att ge honom sitt stöd, men fick nej till svar.

I de båda tv-debatter som hållits sedan dess har Mélenchon gjort bättre ifrån sig – och stigit snabbt i opinionsmätningarna.

– Men det går inte att bygga en vänsterregering på att lämna EU, säger Hamon, som varnar för att Mélenchon inte kommer att lyckas omförhandla EU-fördraget om han blir president.

Många socialistväljare är dock desillusionerade efter François Hollandes fem år vid makten och tycks föredra ett oberoende alternativ framför Hamon: antingen Mélenchon eller mittenkandidaten Emmanuel Macron.

Hamon står till vänster i sitt parti och har tidigare sagt att han kommer att stöda Mélenchon i den andra och avgörande valomgången, om denne tar sig vidare och ställs mot någon av de andra kandidaterna.

Erik de la Reguera

 

Fakta.Presidentvalet

Marine Le Pen och Emmanuel Macron har stöd av 22–23 procent av väljarna inför söndagens presidentval. Högerns François Fillon och vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon ligger strax efter på 19–20 procent, och Benoît Hamon har stöd av 7–8 procent.

Om inte någon av kandidaterna får mer än 50 procent av rösterna i söndagens val, hålls en andra och avgörande omgång mellan ettan och tvåan den 7 maj.

Publicerad i DN

You may also like...