Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Gräsrotsaktivister försöker få soffliggare att rösta i franska valet

PARIS. Det återstår nu bara en vecka till Frankrikes laddade presidentval och på gator och torg pågår en stenhård kamp om de osäkra väljarna, som är ovanligt många i år. I Paris förorter mobiliserar vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchons gräsrotsaktivister för att få soffliggarna till valurnorna.

Sjuåriga Inji rycker lite i mamma Anissas arm och säger:

– Vad är det där, mamma?

– Det är Mélenchons folk. Kom så går vi dit.

De lämnar marknadsstånden bakom sig och korsar gatan till pendeltågsstationen i Paris-förorten Pontault-Combault. Ett tiotal aktivister står och delar ut flygblad vid ett partytält med texten: ”Det upproriska Frankrike” (La France Insoumise).

Efter en stunds samtal skriver Anissa Kilinc upp sig på lokalgruppens e-postlista, medan hennes två små döttrar storögt ser på.

– Jag har följt Mélenchon sedan han ställde upp i valet 2012 och sympatiserar med mycket av det han säger om social rättvisa och att skydda miljön. Och nu vill jag bidra med något själv, säger hon.

Några meter bort står 30-åriga Julia Killian och håller upp ett A3-ark med texten: ”Lever vi fortfarande i en demokrati?”

– Den här sortens plakat sätter i gång livliga diskussioner och bidrar till att folk blir mer intresserade av oss, säger hon.

Vännen Romain Azema fyller i:

– Många som nog inte tänkt rösta alls verkar faktiskt fundera på att stöda Mélenchon nu. Det märker vi inte bara i medelklassområden som här, utan också i många fattigare kvarter, säger han.

Den franska vänstern var länge uträknad i årets presidentval. President François Hollandes misslyckande i kampen mot arbetslösheten (som ligger kvar runt 10 procent) har hållit tillbaka Socialistpartiets kandidat Benoît Hamon. Men socialisternas kris tycks nu oväntat ha öppnat för ett alternativ längre ut på vänsterkanten.

Jean-Luc Mélenchon låter sig inspireras av latinamerikanska vänsterledare som Hugo Chávez, och föreslår bland annat en total omställning till förnybar energi och 100 procent marginalskatt på inkomster som överstiger fyra miljoner kronor per år.

Ett par starka debattinsatser har slungat upp honom till runt 20 procent i opinionsmätningarna – och plötsligt har Mélenchon blivit en realistisk utmanare till högerextrema Marine Le Pen, mittenkandidaten Emmanuel Macron och högerns François Fillon.

För att på allvar ha en chans att ta sig till andra valomgången måste Mélenchon dock även få sina sympatisörer till valurnorna. En tredjedel av alla väljare är osäkra på vilken kandidat de föredrar, och andelen soffliggare riskerar i år att bli ovanligt hög, enligt opinionsinstituten.

”Din röst är lika mycket värd som en miljardärs”, står det på de flygblad som delas ut vid pendeltågsstationen. Det är ingen slump. Jean-Luc Mélenchon har stöd av 44 procent av alla väljare mellan 18 och 24 år.

Men det är också i denna åldersgrupp som antalet potentiella röstskolkare är som högst: 45 procent av unga under 25 år säger att de inte kommer att rösta alls.

En som tar det hotet på allvar är 28-årige Florent August. Denne marknadsförsäljare med välansat, rött skägg hämtar en bunt flygblad och lägger dem i sitt stånd med elektronikprodukter.

– I förra valet röstade jag på Hollande, men det blev ju bara skit. Så liksom många andra av mina vänner tänkte jag först inte rösta alls. Men ärligt talat skrämmer Le Pen mig, hon är farlig, säger Florent, som är gift med en marockansk kvinna och konverterade till islam för ett par år sedan.

– Ingen vet vad Le Pen kan hitta på om hon kommer till makten. Särskilt inte när det gäller oss muslimer. Så ja, jag kommer att rösta på Mélenchon, för han är den minst dåliga av kandidaterna, säger han.

När DN åker runt i Paris förorter blir också en sak tydlig: Mélenchon lockar inte längre enbart ”renläriga” vänsterväljare, utan också många som egentligen bara vill stoppa Le Pen och som inte litar på att Emmanuel Macron kan göra det.

– När min pojkväns bror sade att han tänker rösta på Le Pen insåg jag att jag måste agera. För mig är det viktigaste helt klart kampen mot rasismen, säger 27-åriga Aude Robert, som precis bestämt sig för att bli aktivist i Mélenchon-kampanjen.

ERIK DE LA REGUERA

Fakta.Många osäkra väljare

Med en vecka kvar till det franska presidentvalet är bara omkring 66 procent av väljarna säkra på att de kommer att rösta. Ännu fler är osäkra på vilken kandidat de föredrar.

Vänsterradikalen Jean-Luc Mélenchon, Socialistpartiets kandidat Benoit Hamon och den oberoende mittenkandidaten Emmanuel Macron har störst andel väljare som säger att de ännu kan ändra sig. Marine Le Pen har flest ”säkra” väljare.

Presidentvalet i Frankrike hålls den 23 april, med en möjlig andra omgång den 7 maj.

Publicerad i DN

You may also like...