Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Åklagare vill dra in Le Pens åtalsimmunitet

Paris. Med bara nio dagar kvar till presidentvalet i Frankrike har franska åklagare bett EU-parlamentet häva Marine Le Pens åtalsimmunitet, för att kunna ställa ledaren för Nationella fronten inför rätta för misstänkt miljonfusk. Det uppger källor i rättsväsendet till flera franska medier.

Misstankarna handlar om de bidrag som Marine Le Pen och andra av Nationella frontens EU-parlamentariker fått under flera år för att bekosta assistenter i EU-parlamentet.

Minst 340.000 euro (cirka 3,2 miljoner kronor) av dessa pengar tros ha slussats till det ultranationalistiska partiets aktiviteter i Frankrike – något som inte är tillåtet.

Polisen kallade i februari Marine Le Pen till förhör, men presidentkandidaten vägrade inställa sig, med hänvisning till sin åtalsimmunitet.

– Det här är en ren formalitet, helt normalt, och den vanliga proceduren i sådana här fall, säger Le Pen i en kommentar på fredagen.

Le Pen ligger i topp i opinionsmätningarna inför presidentvalet den 23 april. Men marginalen blir allt mindre: i en mätning av opinionsinstitutet Ipsos-Sopra Steria som Le Monde publicerar på fredagen ligger Le Pen jämsides med mittenkandidaten Emmanuel Macron på 22 procent, knappt före vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon på 20 procent och högerns François Fillon, som får 19 procent av väljarstödet.

Om inte någon av kandidaterna får mer än 50 procent av rösterna i valet hålls en andra och avgörande valomgång mellan ettan och tvåan den 7 maj.

Erik de la Reguera

Publicerad i DN

You may also like...