Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Le Pen fick försvara sig om julkrubbor

PARIS. Elva franska presidentkandidater möttes på tisdagskvällen i en fyra timmar lång maratondebatt som innehöll gott om ordväxlingar och invektiv. Såväl Emmanuel Macron som Marine Le Pen fick ägna mycket tid åt att försvara sig – medan vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon fick stort svängrum.

Ämnena i denna andra av tre planerade tv-debatter inför det franska presidentvalet var fransk ekonomi, arbetslösheten, EU och kampen mot terrorismen. Aldrig tidigare har så många som elva kandidater mötts i en presidentvalsdebatt i Frankrike – och de många inläggen ledde till att debatten drog över tiden med en timme.

En av de hetaste ordväxlingarna kom oväntat att handla om julkrubbor.

– Vi har pratat om skyddet mot terrorism. Men jag vill också tala om rätten att skydda fransk kultur, identitet och historia – och jag vill ha den inskriven i författningen, sade Nationella frontens kandidat Marine Le Pen.

– Men vad betyder det? kontrade Jean-Luc Mélenchon, som står långt till vänster och stigit snabbt i opinionen de senaste veckorna, efter en stark insats i den första debatten.

– Det betyder att till exempel julkrubbor hör till vårt kulturella arv och att vi har en skyldighet att skydda dem, svarade Le Pen.

– Så du vill ha julkrubbor i kommunhusen nu? Är det din variant av laïcité? [det franska ord som syftar på den strikta åtskillnaden mellan religion och stat, DN:s anm.]

– Ja, jag vet att du inte tycker om det, herr Mélechon, men fransmännen värnar om sina traditioner.

– Äh, vad vet du om mig? Jag kanske har ett kors där hemma! Men 60 procent av fransmännen har ingen religion alls. Så lämna oss i fred med din religion och dina påhitt, och sluta försök tvinga på oss ditt sätt att leva! utbrast Mélenchon.

Den sortens retoriska judokast på motståndarna – Le Pen brukar annars trivas när hon talar fransk kultur – har gett den 65-årige radikalen medvind. Han har lämnat Socialistpartiets kandidat Benoît Hamon bakom sig i opinionsmätningarna, och även i tisdagens debatt var det Mélenchon som fick högst betyg: 25 procent av drygt 1.000 tillfrågade tittare menar att han gick segrande ur debatten, enligt tv-kanalen BFMTV.

Därefter kom Emmanuel Macron med 21 procent, François Fillon på 15, Marine Le Pen på 11 procent och Benoît Hamon på 9 procent.

Även några av de mindre kända kandidaterna tog vara på sin stund i rampljuset. Högerpolitikern Nicolas Dupont-Aignan riktade en skur av attacker mot favoriten Emmanuel Macron, som han bland annat anklagade för att sitta i regeringen Hollandes knä och stå företagar- och bankintressen nära. Det gick hem: sex procent av tittarna ansåg att Dupont-Aignan vann debatten.

Den radikale vänsterpolitikern Philippe Poutou fick tummen upp av fem procent av tv-tittarna. Poutou genererade rikligt med reaktioner på sociala medier efter sin attack mot Francois Fillon för korruptionsmisstankarna mot denne, och sedan även mot Marine Le Pen för hennes vägran att inställa sig till polisförhör.

– Om man är arbetare och kallas till polisförhör kan man inte hänvisa till någon immunitet – då är det bara att inställa sig, sade Poutou syrligt.

Den tredje och sista tv-debatten inför det franska presidentvalet kommer att hållas den 20 april.

Valdagen är den 23 april. Om ingen får mer än 50 procent av rösterna då väntar en andra och avgörande omgång mellan ettan och tvåan den 7 maj.

Erik de la Reguera

Publicerad i DN 2017-04-05

You may also like...