Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Macron i ledning för första gången

Paris. För första gången visar nu en opinionsmätning att Emmanuel Macron leder inför första omgången i det franska presidentvalet. Men många av Macrons väljare är osäkra – och även extremhögerns Marine Le Pen kan gynnas av högerkandidaten François Fillons kris.

I den nya mätningen, som gjorts av opinionsinstitutet Harris Interactive, får den oberoende mittenkandidaten Emmanuel Macron 26 procent av väljarsympatierna, medan Le Pen får 25 procent.

Bara 20 procent säger sig ha för avsikt att rösta på den tidigare favoriten François Fillon. Skandalen kring Fillons misstänkta skenanställningar av sin fru fortsätter att skada honom. Mätningen gjordes efter Fillons stora valmöte i Paris i söndags, som lockade tiotusentals anhängare och som för stunden tycks ha räddat hans kandidatur.

Den som hittills tjänat mest på Fillons kris är Emmanuel Macron. På bara två veckor har den 39-årige före detta ekonomiministern stigit 5 procentenheter i opinionen. Om det blir en andra och avgörande valomgång mellan honom och Le Pen väntas han vinna stort: 65 procent mot 35, enligt den nya mätningen.

Men många av Macrons väljare är unga, tillhör medelklassen – och är flyktiga. Enligt en opinionsmätning som tv-kanalen BFMTV låtit göra är bara 45 procent av Macrons väljare säkra på att de kommer att rösta på honom. Bland Marine Le Pens väljare är siffran 79 procent.

Macron framställer sig som ”varken höger eller vänster” och talar varmt om ”den skandinaviska modellen”. Men han dröjde länge med att bli mer konkret om sin politik, och för en del av hans sympatisörer kan vissa av hans förslag – som att kapa 120.000 jobb i offentlig sektor – komma som en överraskning när tv-debatterna väl drar i gång.

Stöd av mittenpolitikern François Bayrou och den socialistiske förre Parisborgmästaren Bertrand Delanoë har gett Macron medvind, efter en februarimånad där hans opinionssiffror svajade i takt med olika utspel. Men ökat stöd av etablissemanget kan också visa sig ha nackdelar om han vill hålla fast vid sin framtoning som ”outsider”.

Fillons kris kan också visa sig gynna Marine Le Pen, vars strikta invandringspolitik och radikala nationalism tilltalar en del konservativa väljare.

Slutligen är frågan om opinionsmätningar alls går att lita på efter Brexitomröstningen och förra årets val i USA. Experter på opinionsinstitut i Frankrike svarar att skillnaden är att Marine Le Pens parti Nationella fronten funnits i årtionden, vilket gör väljarströmmarna lättare att följa.

Första omgången i Frankrikes presidentval hålls den 23 april.

Erik de la Reguera

Fakta.Ny opinionsmätning

Drygt 4.500 väljare deltog i den opinionsmätning som publicerades av Harris Interactive på torsdagen.

Så fördelades sympatierna (i procent):

Emmanuel Macron, oberoende 26

Marine Le Pen, Nationella fronten 25

Francois Fillon, Republikanerna 20

Benoît Hamon, Socialistpartiet 13

Jean-Luc Melenchon, olika vänsterpartier 12

Publicerad i DN 2017-03-09

You may also like...