Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

”Sannolikt är Fillons mål att hålla ut”

PARIS. Alain Juppé, som av många tippats som den pressade François Fillons ersättare i det franska presidentvalet, avfärdade vid en pressträff på måndagen kategoriskt att han kommer att kandidera. DN:s Erik de la Reguera svarar på tre frågor om vad som kan vänta nu.

Varför säger Juppé detta just idag? 
– Det stora högerpartiet Republikanernas ledning håller krismöte klockan 18 på måndagen. Målet är att ta fram en ny valstrategi, mitt i den storm som blåst upp kring dess korruptionsmisstänkta kandidat. François Fillons stöd har fallit fem-sex procentenheter i opinionen de senaste veckorna och ett hundratal tunga namn i partiet har tagit avstånd från honom.
– Om någon ska ersätta Fillon, vore Juppé – som kom tvåa i högerns primärval i höstas – det självklara förstanamnet. Kort före Juppés presskonferens föreslog också expresidenten Nicolas Sarkozy att Juppé och Fillon skulle mötas för att ”hitta en utväg”. Men nu avfärdar alltså Juppé att han kan överta kandidaturen om Fillon träder tillbaka.

Vad händer nu?
– Fillon kan andas ut – men bara i några timmar. På Republikanernas möte ikväll kommer partiledningen sätta förnyad press på honom för den minst sagt skakiga hanteringen av affären kring de misstänkta skenanställningarna.
– Det är inte omöjligt att partiets starke man, Nicolas Sarkozy, har någon annan ersättare i åtanke. Mest kontroversiellt vore så klart om han föreslår sig själv. Men det får ändå ses som relativt osannolikt, med tanke på att också Sarkozy utreds av polis och åklagare för misstänkta lagbrott.

Kan François Fillon få sparken som kandidat?
– Nja. Republikanernas infrastruktur och valmaskineri ute i landet är troligen avgörande för Fillons chanser i presidentvalet – så om partiets ledning tar sin hand från honom är det ett hårt slag.
– Samtidigt valdes Fillon till kandidat i ett öppet primärval, där inte bara medlemmar i Republikanerna röstade, utan även många obundna mitten- och högerväljare. På ett stort valmöte i Paris på söndagen upprepade Fillon att hans breda mandat gör att ingen har rätt att hindra honom från att kandidera.
– Sannolikt är Fillons mål att hålla ut fram till den 17 mars, som är den sista dagen att formellt registrera en kandidatur. Första omgången i presidentvalet i Frankrike hålls den 23 april, och den andra omgången – mellan de båda främsta kandidaterna – äger rum den 7 maj.

Erik de la Reguera

Publicerad i DN 2017-03-06

You may also like...