Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Tonläget hårdnar i fransk valupptakt

PARIS. ”Inbördeskrigsstämning” råder inför det franska presidentvalet, varnar högerns kandidat François Fillon, som halkar allt längre efter de båda favoriterna: extremhögerns Marine Le Pen och den oberoende mittenkandidaten Emmanuel Macron.

”Jag anklagar härmed premiärministern och den franska regeringen för att inte garantera förutsättningarna för ett fredligt demokratiskt val”, skriver François Fillon i en kommuniké som väckt stor uppmärksamhet i Frankrike.

Den traditionella högerns kandidat hävdar att det råder ”närmast inbördeskrigsstämning” i landet, något som ”gynnar politiska extremister” i valrörelsen.

Premiärminister Bernard Cazeneuve avfärdade snabbt anklagelserna på måndagen:

– Ärligt talat … ”inbördeskrigsstämning”? I går pratade han om ”institutionella statskupper”. Vad blir det i morgon? ”Förintelse av kandidater”?

Men med mindre än två månader kvar till presidentvalet är det tveklöst så att tonen har hårdnat.

Fillon svingar alltmer vildsint för att skaka av sig skandalen kring hans frus misstänkta skenanställningar, som nu ska granskas av undersökningsdomare.

I en ny opinionsmätning som tidningen Le Figaro låtit göra får Fillon 20 procent av väljarstödet, klart efter Marine Le Pen (27 procent) och Emmanuel Macron (25 procent).

Macron har fått värdefullt stöd av mittenpolitikern François Bayrou, och han ses nu som favorit till segern i en andra valomgång. Marine Le Pen – som liksom Fillon granskas av polis – har därför inte oväntat börjat rikta in sina attacker mot Macron:

– Medierna har redan utsett honom till sin kandidat. De kampanjar hysteriskt för sin älsklingspolitiker. De sätter sig på höga hästar, låtsas framföra fakta och ylar sedan om pressfrihet så fort någon kritiserar dem, sade Le Pen i ett tal i Nantes, där hon lät påtagligt inspirerad av Donald Trump.

Samtidigt möttes Socialistpartiets kandidat Benoît Hamon (14 procent i Le Figaros mätning) och vänsterradikale Jean-Luc Mélenchon (10 procent) på en restaurang i Paris – men båda kom senare ut och sade att de står för långt ifrån varandra om bland annat EU för att kunna enas om en gemensam kandidatur.

Erik de la Reguera

Fakta.Valet

Presidentvalet i Frankrike hålls den 23 april. Om inte någon av kandidaterna får mer än 50 procent av rösterna, hålls en andra och avgörande omgång mellan de båda främsta kandidaterna den 7 maj.

I en sådan andra omgång skulle Emmanuel Macron få 58 procent av rösterna och Marine Le Pen 42 procent om de ställdes mot varandra, enligt en ny opinionsmätning. François Fillon skulle, å sin sida, besegra Le Pen med 55 mot 45 procent, enligt samma mätning.

Publicerad i DN 2017-02-27

You may also like...