Skolor i Paris ockuperade i protest mot polisen

PARIS. Gymnasieelever ockuperade minst 15 skolor runt om i Paris på torsdagen, som en del av de växande protesterna mot polisvåld och diskriminering. Minst elva personer greps. Missnöjet jäser bland många unga efter den misstänkta våldtäkten på den 22-årige svarte mannen ”Théo”.

Soptunnor travades i gröna, kantiga berg utanför ingångarna till skolor i Paris på torsdagen, medan elever tände eld på skräpet. Hundratals deltog i protesterna, och de flesta på skolorna tycktes antingen acceptera eller stöda barrikaderna.

– Jag har blivit stoppad av polis på gatan minst tio gånger. Den senaste gången var för bara två veckor sedan, och de kollar inte bara id utan visiterar en också. Men mina vita vänner visiterar de nästan aldrig, säger 16-årige Mohammed, som deltog i ockupationen av gymnasieskolan Colbert i tionde arrondissementet.

När DN träffar honom och vännen Ibrahim är de på väg till rondellen Nation i nordöstra Paris, där en grupp elever med vänstersympatier arrangerar en demonstration. Polis ingriper senare med tårgas för att skingra dem.

Mohammed har föräldrar med ursprung i Västafrika och Ibrahims föräldrar i Nordafrika. Båda vittnar om hur polisen ofta stoppar och visiterar dem utan synbar anledning, och att deras mer ljushyade eller ljushåriga vänner för det mesta undkommer samma behandling.

– De värsta är civilpoliserna i polisstyrkan som kallas BAC. De slår en, kallar en saker och så, säger Mohammed, som liksom Ibrahim inte vill uppge sitt efternamn.

– Vi demonstrerar för att visa stöd för Théo, för det är verkligen inte rätt, det som hänt honom, säger Ibrahim.

Det var efter att en grupp poliser utsatt den 22-årige svarte mannen Théo för en misstänkt våldtäkt med en batong i början av februari som protesterna tog fart. Théo stoppades också i en av de id-kontroller som präglar vardagen i många områden i Paris.

En ny studie visar att 80 procent av alla unga män med afrikansk eller arabisk bakgrund och i åldern 18–25 år har utsatts för id-kontroller någon gång de senaste fem åren – mot 16 procent för befolkningen i stort.

När François Hollande valdes till president för fem år sedan lovade han att ta itu med frågan och se till att det börjas föra statistik över id-kontrollerna och att alla de som stoppas på gatan ska få ett slags kvitto.

Men inte mycket har hänt – tvärtom har undantagstillståndet som införts efter terrorattentaten i Paris gett polisen friare händer. Varningar för att diskriminering och övergrepp minskar polisens möjligheter att få underrättelser ignoreras, och de flesta politiker drar sig också fortsatt för att föreslå inskränkningar av polisens befogenheter.

Erik de la Reguera

Publicerad i DN 2017-02-23

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.