Tusentals demonstrerade mot Trumps besök i Storbritannien

LONDON. Flera tusen demonstranter samlades på måndagskvällen utanför parlamentsbyggnaden i London, samtidigt som ledamöterna i underhuset debatterade om Donald Trumps planerade och mycket omstridda statsbesök i Storbritannien.

”Vi är flera än ni, vi är fler”, sjöng demonstranterna på Parliament Square i centrala London på måndagskvällen, medan debatten inleddes i parlamentet.

Att frågan nu tas upp formellt av parlamentet beror på att en namninsamling med krav på att drottning Elizabeth II inte ska ”generas” genom att tvingas möta USA:s president Donald Trump samlat fler än 1,8 miljoner underskrifter.

Även en annan namninsamling som fått omkring en sjättedel så många underskrifter – och som stöder regeringens inbjudan till Trump fullt ut – tas nu upp i parlamentet.

– Det vore fruktansvärt fel att gå vidare med inbjudan, sade Labourledamoten Paul Flynn i debatten – en linje som även hans partiledare Jeremy Corbyn framfört tidigare.

 De konservativa ledamöterna avfärdade dock kritiken och gav som väntat stöd till premiärminister Theresa May. Något beslut i frågan väntades heller inte på måndagen, utan debatten var mer ett tillfälle att tydliggöra skiljelinjerna.

Tidigare i år framförde Theresa May en officiell inbjudan till Trump om att besöka Storbritannien i samband med att hon besökte den amerikanske presidenten i Vita huset, som första utländska världsledare.

Mays regering har sagt att hon inte har för avsikt att ge drottningen i uppdrag att dra tillbaka inbjudan – något demonstranterna utanför parlamentet buade åt när det nämndes från scenen.

– Jag skrev på för att stoppa Trumps besök och jag blev så arg när jag hörde att May inte lyssnade, så jag ville gå hit och protestera, sade 33-åriga Naomi Davies, som till vardags arbetar som projektledare på ett it-bolag.

– Obama fick inte komma på statsbesök förrän efter flera år – varför ska vi då bjuda in Donald Trump efter bara några dagar? Jag tror May hoppas att hon kan få stöd av Trump i Brexitförhandlingarna, men jag tror att det är naivt. Han säger det ju tydligt själv: ”USA först”, lägger hon till.

25-åriga Kate Clifford hade satt på sig en Trump-mask med små röda horn på. Bredvid stod hennes vän John med en mask som föreställer drottning Elizabeth II:s ansikte.

– För mig är Trump bara ”fake news”, hat och lögner. Jag är glad att vi fått till en debatt, men tyvärr tror jag inte att regeringen kommer att ändra sig.

Demonstrationen på Parliament Square, liksom många av de andra manifestationer som hölls i ett tiotal städer runt om Storbritannien den här kvällen, vände sig inte bara mot Trump, utan uttryckte också stöd för migranter och flyktingar som känner sig osäkra och misstänkliggjorda efter den amerikanska presidentens kontroversiella utspel den senaste tiden.

Erik de la Reguera

Publicerad i DN 2017-02-20

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.