Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Vreden mot franska polisen växer efter misstänkt våldtäkt

PARIS. Ett fall av misstänkt våldtäkt på en ung svart man har fått tusentals att demonstrera mot polisen i Paris förorter. Två veckor har gått sedan ingripandet, men inget tyder på att vreden mot ordningsmakten är på väg att lägga sig.

”Alla avskyr polisen” och ”polisen är rasister” har blivit vanliga slagord i Paris förorter i veckan.

Även i centrala Paris och i flera andra städer i Frankrike har demonstrationer mot polisvåld ägt rum.

– Det är för mycket nu. Det räcker. Vi är här för att stötta Théo, det är det minsta vi kan göra, säger en ung maskerad man till DN i en av de många informella manifestationerna.

Det var den 2 februari i år som den 22-årige Théo – han benämns enbart med sitt förnamn i fransk press – greps av polis i Parisförorten Aulnay-sous-Bois.

Théo försökte ingripa för att hjälpa en vän som fastnat i en id-kontroll, men fick då i stället polisernas fulla uppmärksamhet riktad mot sig själv.

Tre av de poliserna är i dag misstänkta för övervåld och den fjärde för våldtäkt. Samtliga är avstängda under den pågående utredningen.

En mobilfilm förefaller styrka misstankarna, och Théo har själv vittnat i medier om hur han kastades ned på magen och hur en av poliserna sedan drog ned byxorna på honom och tryckte in en batong i hans ändtarm.

Poliserna ska dessutom under färden till stationen ha skrikit rasistiska glåpord, spottat på honom och riktat slag mot hans huvud och genitalier, enligt den gripnes vittnesmål.

När vakthavande befäl tog emot Théo var han i så dåligt skick att han omedelbart fördes till sjukhus och opererades akut för skador i ändtarmen. Han vårdas fortfarande och har sjukskrivits i 60 dagar av läkare.

När polisens internutredning blev känd i förra veckan visade det sig dock att den nästan helt gick på polisernas version: att byxorna ”råkade hasa ned” efter ett batongslag och att det inte rörde sig om någon medveten våldtäkt.

Den domare som fått ta hand om fallet lovar att inte bara utgå från denna internutredning. Men reaktionen i Paris förorter har inte låtit vänta på sig: tiotals bilar har brunnit och sammandrabbningar med polis har ägt rum i stort sett varje natt den senaste veckan.

I onsdags kväll slogs en rad butiksfönster sönder i norra Paris av svartklädda, maskerade personer som tillhör någon av de anarkistgrupper som vill göra Théos sak till sin.

Sammanlagt har minst 259 gripanden gjorts de senaste två veckorna.

Théo och hans anhöriga vädjar till demonstranterna att undvika våld – men ilskan växer och får bränsle av ett utbrett missnöje med ordningsmakten.

Polisen för inte någon egen statistik över vilka som stoppas i id-kontroller, men en ny studie från Frankrikes diskrimineringsombudsman ger en tydlig bild: bara 16 procent av de 5.000 svarande hade kontrollerats någon gång de senaste fem åren – medan 80 procent av unga män med arabiskt eller afrikanskt ursprung uppgav att de hade kontrollerats.

Tillsammans med flera tidigare fall av misstänkta övergrepp (se faktaruta) och ett väl dokumenterat problem med etnisk diskriminering på arbetsmarknaden, har det lett till att situationen i de franska förorterna nu återigen är på väg att förvandlas till en het politisk potatis.

President François Hollande anklagas av högerns presidentkandidat François Fillon för att varken ha lyckats bryta utanförskapet eller bekämpa brottsligheten. Liksom många andra kandidater vill Fillon se fler poliser och utökad kamp mot brottslighet och misstänkta radikala islamister.

Socialistpartiets kandidat Benoît Hamon har försökt återuppliva Hollandes gamla – och ouppfyllda – vallöfte om att alla som kontrollerats ska få ett ”kvitto” från polisen. Men i övrigt är det hårda tag som är temat i valrörelsen så här långt.

Den som talar oftast och mest om det är den ultranationalistiska kandidaten Marine Le Pen, som kallat demonstranterna för ”avskum” och lovat ”nolltolerans” om hon blir vald till president i vår.

Fakta.Flera omstridda fall

  • 2005: Två tonåringar, Zyed Benna, 17, och Bouna Traoré, 15, dödas av en elchock sedan de jagats av polis och försökt gömma sig vid en elcentral i Parisförorten Clichy-sous-Bois. Händelsen leder till massiva protester, razzior, och hundratals bilar som sätts i brand. Omkring 3.000 gripanden.
  • 2016: 24-årige byggnadsarbetaren Adama Traoré dödförklaras den 19 juli, kort efter att tre poliser sparkat och slagit honom i ryggen i Paris-förorten Beaumont-sur-Oise.
  • 2017: Den 22-årige ”Théo” grips i Paris-förorten Aulnay-sous-Bois och misshandlas svårt av fyra poliser. Läkare konstaterar svåra skador i ändtarmen och på huvudet. Protester utbryter på nytt.

Publicerad i DN 2017-02-16.

You may also like...