Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Utredare: Inga bevis för våldtäkt av ”Theo”

Paris. Internutredare har inte hittat några bevis för att den 22-årige man som kallas Theo ska ha blivit våldtagen av franska poliser med batong. Det framgår av en polisrapport som läckt ut till fransk press. Vreden växer nu i Paris fattigare områden och förorter.

Det var den 2 februari som den 22-årige man som i fransk press kallas Theo, stoppades i en id-kontroll i Parisförorten Aulnay-sous-Bois.

De fyra poliser som deltog i insatsen påstår att mannen gjorde motstånd, varför de såg sig tvungna att ingripa med våld. 22-åringen själv har senare vittnat om hur poliserna drog ned byxorna på honom och att en av dem våldtog honom med en polisbatong, medan de andra skrek rasistiska tillmälen, slog och spottade på honom.

Några timmar senare fördes Theo till sjukhus, där han opererades för svåra skador i ändtarmsregionen och också fått vård för huvudskador. En läkare har sjukskrivit Theo i 60 dagar.

De fyra poliserna har stängts av efter händelsen och en förundersökning om bland annat misstänkt våldtäkt har inletts. I söndags släpptes poliserna dock på fri fot – av allt att döma i samband med att internutredningen lämnats in.

Enligt denna rapport, som blev känd på torsdagen, finns inte tillräckliga bevis för att en våldtäkt ska ha ägt rum. Ett batongslag ska ha träffat Theo över baken, vilket fick byxorna att falla av, men någon medvetet genomförd våldtäkt kan utredarna inte konstatera efter att ha studerat kameraövervakningsfilmer och förhört vittnen.

Polisens egna utredning är förvisso inte den enda i det uppmärksammade fallet, och en domare har redan öppet pekat ut en av poliserna som huvudmisstänkt. Men reaktionen bland Theos vänner och anhöriga är upprörd, och vreden mot polisens uppträdande i Paris förorter verkar vara på väg att nå en kritisk massa.

”Alla avskyr polisen”, skallade slagorden på onsdagskvällen, då DN var på plats vid en manifestation till stöd för Theo vid tunnelbanestationen Menilmontant i norra Paris. Ett par hundra demonstranter hade samlats för att protestera mot det de ser som rasistiskt motiverade ingripanden av polisen. Vänner till Theo tackade för stödet och vittnade om att han fortfarande är ”mycket illa däran”.

På omkringliggande tvärgator stod hundratals kravallpoliser redo att gripa in – men den här kvällen slutade det förhållandevis lugnt. I Aulnay-sous-Bois och andra Parisförorter har dock en rad bilar satts i brand de senaste nätterna, och även natten till torsdagen greps 28 personer för våldsamt upplopp i olika förorter.

President François Hollande besökte i tisdags Theo vid dennes sjukbädd, för att försäkra hans anhöriga om att rättvisan kommer att gå till botten med det som hänt. Han manade också allmänheten till lugn.

Även Theo själv stämde in:

– Jag älskar verkligen min förort och när jag kommer hem igen vill jag att den ska vara i samma skick som när jag lämnade den. Så kan alla sluta kriga nu. Gör det för min skull, sade Theo.

Situationen har polariserats av att den ultranationalistiska presidentkandidaten Marine Le Pen i tisdags valde att besöka en polisstation och där uttala stöd för poliserna som misstänks för våldtäkten.

– De poliser som arbetar i förorterna har det väldigt tufft. De har inte tillräcklig utrustning eller bemanning, och min inställning är att de alltid ska ha vårt stöd fram till dess att det bevisats i domstol att de har gjort något fel, sade Le Pen.

Erik de la Reguera

 

Publicerad i DN 2017-02-09

You may also like...