Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Hård kritik mot Theresa May om Trumps statsbesök

Fler än 1,6 miljoner britter har skrivit på ett upprop för att stoppa Donald Trumps statsbesök i Storbritannien och nu har ett datum spikats för debatten i parlamentet. Theresa May anklagas av en av landets ledande karriärdiplomater för att ha försatt drottning Elizabeth II i en ”svår situation”.

När Storbritanniens premiärminister Theresa May skakade hand med Donald Trump i Vita huset i Washington i förra veckan var tanken att stärka det hon kallade den ”särskilda relationen” mellan Storbritannien och USA. May ville visa hemmaopinionen i Storbritannien att hennes regering inte behöver EU i ryggen för att kunna trygga fördelaktiga handelsavtal eller garantera landets säkerhet.

Men det som först såg ut som en pr-framgång – Trump höll sig lugn, May framstod som erfaren och diplomatiskt slipad – är nu på väg att förvandlas till en svårhanterad knipa för den brittiska regeringen.

Det dekret om ett inreseförbud för medborgare i sju muslimska länder i Mellanöstern som Trump utfärdat har inte bara lett till protester i USA, utan också ett växande missnöje i Storbritannien.

Fler än 1,6 miljoner britter hade på tisdagen skrivit under ett upprop som kräver att inbjudan till Trump om ett officiellt statsbesök i Storbritannien i juni i år ska dras tillbaka (samtidigt hade ett upprop som stöder inbjudan fått 120. 000 underskrifter). Det innebär att parlamentet måste ta upp frågan i en debatt, vilket kommer att ske den 20 februari.

I London, Manchester, Birmingham och Edinburgh demonstrerade i måndags kväll tiotusentals mot Trumps inreseförbud. Slagord som ”skäms May!” ekade längs gatorna. Kritiken mot regeringens närmande till Trump växer också inom den politiska oppositionen.

– Jag ställer mig inte positiv till att Donald Trump kommer hit, inte så länge inreseförbudet fortfarande gäller. Det vore fullständigt fel, säger Jeremy Corbyn.

Liberaldemokraternas ledare Tim Farron avfärdade på tisdagen att han skulle delta i någon bankett till Trumps ära:

–  Jag slår mig inte ned och äter middag med en mobbare, sade Farron.

Theresa May ska redan vid sitt besök i Vita huset i fredags ha blivit informerad om Trump-administrationens planer på ett inreseförbud. När hon senare fick frågan vad hon tyckte om det svarade hon att det rörde sig om en ”intern amerikansk angelägenhet”.

Efter ett dygn av protester ändrades detta till att Storbritannien ”inte är överens” med beslutet – men att ett särskilt avtal säkrats så att britter med dubbelt medborgarskap inte skulle drabbas.

När det visade sig att det råder påtaglig förvirring om britter med dubbelt medborgarskap verkligen undantas, blev situationen besvärlig för Mays konservativa regering.

I en debatt i det brittiska underhuset anklagades regeringen för att inte ha satt brittiska medborgares intressen i första rummet.

Utrikesminister Boris Johnson svarade:

– Att demonisera Trump skulle bara förvärra saken.

Inbjudan till statsbesök sker formellt sett i drottning Elizabeth II:s namn, och det är också drottningen som kan dra tillbaka en inbjudan. På tisdagen sade förre kabinettssekretaren vid brittiska UD, lord Peter Ricketts, att Theresa Mays inbjudan försätter monarken i en ”svår situation”.

– Det hade varit mycket klokare att vänta i ett par år och se vilken typ av president Trump är, sade den erfarne karriärdiplomaten i en bredsida mot Mays regering.

Enligt uppgifter i brittisk press var det Trump själv som framförde önskan om ett statsbesök på de brittiska öarna. Han ska ha förklarat att han förväntar sig ”the full monty” (all pompa och ståt) – och allra helst en golfrunda med den 90-åriga drottningen vid hennes privata residens i Skottland.

Trump vill dessutom, enligt The Times, helst slippa träffa tronföljaren prins Charles, på grund av dennes starka åsikter om klimatförändringarna.

Prins Charles har i flera år haft ett engagemang mot den globala uppvärmningen, medan Trump är skeptisk till många av resultaten i klimatforskningen. Hovets svar så här långt: protokollet gäller.

Erik de la Reguera

 

Fakta.Brexitdebatten inledd i parlamentet

En debatt i det brittiska underhuset om regeringens förslag om att aktivera artikel 50 i Lissabonfördraget – själva startknappen för Storbritanniens utträde ur EU – inleddes på tisdagskvällen.

Oppositionen vill få in olika tillägg och förbehåll i lagförslaget, som skulle kunna ge parlamentet mer inflytande i förhandlingarna om Brexit. Bland annat har Labourledaren Jeremy Corbyn sagt att han vill se en mekanism där parlamentet kan tvinga tillbaka regeringen till förhandlingsbordet, om förhandlingsresultatet inte är tillfredsställande.

Överläggningarna väntas pågå ända in i nästa vecka, varpå överhuset får förslaget på sitt bord. Propositionen väntas vara färdigbehandlad omkring den 7 mars, och blir det klartecken kan regeringen då formellt inleda EU-utträdet.

Publicerat i DN den 31 januari 2017.

You may also like...