Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Nya korruptionsanklagelser mot François Fillon

François Fillon hade knappt hunnit hämta sig från veckans avslöjande om att hans fru fått fem miljoner kronor i statligt arvode för arbete som det är tveksamt om hon utfört – och på söndagen fick han ytterligare bekymmer på halsen.

Både mediesajten Mediapart och tidningen le Journal du Dimanche hävdar att Fillon ska ha skrivit ut checkar till sig själv på 200.000 kronor (21.000 euro) åren 2005–2007, statliga pengar som var öronmärkta för att avlöna assistenter till honom.

Utbetalningarna tros vara kopplade till den ”svarta kassa” som ska ha existerat i den franska senaten under en rad år. I den samlades statliga pengar som blivit över från de 7.000 euro som avsatts till varje senators stab – och sedan misstänks en del ha slussats tillbaka till senatorerna själva.

Sedan 2013 pågår en polisutredning om misstänkt förskingring. Hittills har fem personer, varav tre senatorer, delgivits olika brottsmisstankar.

Utredarna fokuserar på utbetalningar som skett mellan 2009 och 2013, men den så kallade svarta kassan tros ha existerat sedan åtminstone 2003. Enligt Mediapart och le Journal du Dimanche var François Fillon alltså en av de senatorer som drog nytta av det.

Fillon och hans kampanjstab avböjde på söndagen att kommentera de nya uppgifterna eller kallade det inofficiellt för ”en gammal story”. En av Fillons allierade, senatorn Gérard Larcher, sade till fransk radio att det länge varit en accepterad praxis att pengar som blivit över från kontot för anställdas löner kan användas för politiskt kampanjarbete.

I takt med att stormen kring Fillon tilltar blir det allt svårare för honom att fokusera på sin kampanj.

Under helgen har Fillon försökt bemöta uppgifterna om att hans fru, Penelope Fillon, fått upp till fem miljoner kronor i lön som hans assistent i parlamentet, trots att hon knappt satt sin fot där.

– Som av en slump är det bara tre månader kvar till valet när de försöker blåsa upp en skandal. Genom att ge sig på Penelope försöker de bryta ner mig. Men jag är inte rädd för någon. Om ni vill attackera mig, så gör det öga mot öga, attackera inte min fru, sade François Fillon vid ett valmöte i Paris på söndagen.

François Fillon var Frankrikes premiärminister 2007–2012. Han segrade i de republikanska primärval som hölls hösten 2016 om vem som skulle bli partiets kandidat vid presidentvalet 23 april 2017.

Erik de la Reguera

Fakta.Vänstern utsåg sin kandidat

På söndagen gick vänster- och mittenväljare över hela Frankrike till valurnorna för att utse Socialistpartiets kandidat i vårens presidentval.

De båda kandidaterna, Manuel Valls och Benoît Hamon, möttes i veckan i en hård tv-debatt, där Hamons mer radikala förslag kritiserades av den relativt moderate Valls, som tidigare var premiärminister i president François Hollandes regering.

Vid lunchtid hade 567 000 personer röstat, betydligt mer än i första valomgången för en vecka sedan. Vid denna upplagas pressläggning fanns inga officiella resultat att tillgå.

Valresultatet redovisas på DN.se.

Publicerat i DN den 29 januari 2017.

You may also like...