Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Labourledaren Jeremy Corbyn vill stoppa Donald Trumps statsbesök

Labourledaren Jeremy Corbyn vill stoppa Donald Trumps kommande statsbesök till Storbritannien, på grund av det nya amerikanska inreseförbudet för flyktingar och medborgare i sju länder i Mellanöstern. Samtidigt har en petition mot Trumps kommande statsbesök samlat nog många underskrifter för att tas upp i parlamentet.

– Jag ställer mig inte positiv till att han kommer hit, inte så länge inreseförbudet fortfarande gäller. Det vore fullständigt fel, säger Jeremy Corbyn i en intervju med tv-kanalen ITV på söndagen.

I samband med att premiärminister Theresa May besökte Donald Trump i Vita huset i fredags framfördes en officiell inbjudan till den amerikanske presidenten om ett besök i Storbritannien. Enligt medieuppgifter är planen att besöket ska äga rum någon gång i sommar.

Trump ska ha framfört önskemål om att då mötas av all tänkbar pompa och ståt (”the full monty”) och gärna även möjlighet att spela golf med den 90-åriga drottning Elizabeth vid hennes privata residens i Skottland.

Under helgen samlade en petition mot Donald Trumps planerade statsbesök i Storbritannien på brittiska regeringens webbplats flera hundra tusen underskrifter vilket innebär att frågan måste tas upp i parlamentet.

Petitionen säger: ”Donald Trump ska tillåtas att resa in i Storbritannien i sin roll som överhuvud för den amerikanska regeringen men han ska inte bjudas in till ett officiellt statsbesök eftersom han skulle genera Hennes majestät drottningen.”

Vid 17-tiden på söndagen svensk tid hade petitionen samlat närmare 360.000 underskrifter. Alla petitioner som samlar mer än 100.000 underskrifter måste tas upp av parlamentet.

På söndagen publicerade The Times uppgifter om att Trumps stab dessutom ska ha framfört önskemål om att prins Charles inte ska få träffa den amerikanska presidenten. Risk finns annars för att Trump ”exploderar” om det brittiske tronföljaren vill tala med honom om klimatförändringarna, uppger anonyma regeringskällor för tidningen.

Prins Charles är sedan många år tillbaka engagerad i miljöfrågor och har en helt annan syn på klimatfrågan än Trump, som uttryckt skepsis för forskningsresultaten om den globala uppvärmningen.

Enligt The Times framhärdar kungahuset i att prinsen bör delta i mottagningen av den amerikanska presidenten, även om det har viss förståelse för den brittiska regeringens vilja att värna den ”särskilda relationen” mellan Storbritannien och USA – en relation som Theresa May talade varmt om vid sitt besök i Washington.

Men nu vill oppositionsledaren Corbyn alltså stoppa statsbesöket.

– Jag tycker att det är konstigt att Trump har bjudits in så snabbt, och jag misstänker att det här inte kommer att bli av. Vi borde först försöka förstå vilka hans avsikter är på längre sikt och i hur stor utsträckning det amerikanska parlamentariska systemet verkligen kommer att kunna skydda fundamentala rättigheter, friheter och lagar, sade Corbyn, och lade till:

– President Trumps inreseförbud för flyktingar och invandrare från vissa länder är både skamligt och grymt. USA har en lång och stolt historia av att välkomna flyktingar. Presidenten kan inte bara vända ryggen till den här globala krisen – alla länder måste göra sitt.

Corbyn riktar också hård kritik mot Theresa May, som flera gånger på lördagen undvek att uttala sig om inreseförbudet, eftersom det enligt henne var ”en amerikansk angelägenhet”.

Först efter midnatt natten till söndagen skickade Mays stab ut ett pressmeddelande i vilken det stod att Theresa May ”inte är överens” med Trump om inreseförbudet.

– Theresa May borde ha stått upp för Storbritannien och dess värderingar och tydligt fördömt Trumps agerande, säger Corbyn i intervjun.

Även Liberaldemokraternas ledare Tim Farron är kritisk till den brittiska regeringens försiktiga agerande gentemot Donald Trump.

– Vi har nu fått veta att inreseförbudet också omfattar personer med dubbelt medborgarskap, vilket även gäller britter. Theresa May värdesätter uppenbarligen sin möjlighet att mysa med sin nyvunna bästa vän Donald Trump, men hon visar grov ansvarslöshet när hon nu inte tydligt framför att alla som har ett brittiskt pass och visum bör ha rätt att resa till USA, sade Tim Farron.

Theresa May får också kritik av medlemmar i hennes eget konservativa parti.

”Jag är brittisk medborgare och är så stolt över att ha välkomnats av det här landet. Känner sorg över att jag kommer att hindras resa in i USA på grund av mitt födelseland”, skriver den konservativa parlamentsledamoten Nadhim Zahawi på twitter.

En annan konservativ parlamentariker, David Warburton, kräver att May tar tydligt avstånd från inreseförbudet.

– Trumps inreseförbud är chockerande, avskyvärt och vansinnigt, säger Warburton.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 29 januari 2017.

 

You may also like...