Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Theresa May lyckades med ett av sina mål

LONDON. Ska Theresa May kunna tämja Donald Trump? Frågan ställdes av en rad brittiska medier inför den brittiska premiärministerns besök i Vita huset. Efter fredagens presskonferens är svaret långtifrån ett självklart ja.

Det var två ganska stela och avvaktande ledare som mötte pressen efter de inledande lunchöverläggningarna.

Donald Trump betonade förvisso att han trodde att de båda kommer att ha ”en fantastisk relation”, men det var något i kroppsspråket som inte riktigt övertygade.

 Den amerikanska presidenten gjorde sitt bästa för att framstå som en respektabel statsman bredvid den verserade brittiskan, medan hon talade om den ”särskilda relationen” mellan länderna – den fras som Winston Churchill myntade efter andra världskriget.

Men när May gav ordet till BBC:s reporter, och denna ställde frågan om vad de båda ledarna inte var överens om, då vände sig Trump till May och sade:

– Var det den frågan du valde? Där tog den relationen slut…

Det var menat som ett skämt, och mötte också en del skratt. Men när May sedan tydligt undvek att ta upp skillnaderna i synen på tortyr, synen på sanktionerna mot Ryssland eller för den skull pressens uppgift att ställa makthavare till svars, var det som om det faktum underströks som en del britter länge misstänkt: att den särskilda relationen mellan USA och Storbritannien numera är mer ”särskild” för britterna än för amerikanerna.

Theresa May hade två huvudsakliga mål med sitt besök:

• Att få någon typ av avsiktsförklaring om ett nytt handelsavtal, för att sätta press på EU i förhandlingarna om Brexit.

• Att övertyga Trump om vikten av Nato och om att stå upp mot Vladimir Putins Ryssland.

Det första tycks hon lyckas med. Det andra är betydligt mer tveksamt.

– Jag tror du uttryckte dig som att du är ”100 procent för Nato”, eller hur? sade May till Trump, som om hon liksom ville dra orden ur honom.

Men samtidigt som de båda ledarna höll en gemensam presskonferens sade Trumps nära rådgivare Kellyanne Conway till brittiska The Times att ett avskaffande av sanktionerna mot Ryssland finns på bordet när den amerikanska presidenten för första gången ska tala på telefon med Vladimir Putin på lördagen.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 27 januari 2017.

You may also like...