Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Hamon ställs mot Valls i franska vänsterns val

PARIS. Socialistpartiets snabbt stigande stjärna i Frankrike, Benoît Hamon, fick oväntat flest röster i vänsterns primärval på söndagen. Nu väntar en andra och avgörande omgång där Hamon ställs mot förre premiärministern Manuel Valls, som kom tvåa.

Med mer än 60 procent av rösterna räknade hade den 49-årige Benoît Hamon fått 36 procent av rösterna, mot Manuel Valls 31 procent.

Förre ekonomiministern Arnaud Montebourg hamnade på tredje plats med 18 procent, medan Vincent Peillon fick knappt 7 procent.

Benoît Hamon och Manuel Valls kommer nu att mötas i en andra och avgörande valomgång den 29 januari. Segraren i den blir Socialistpartiets kandidat i president­valet som hålls senare i vår.

Fram tills helt nyligen var Manuel Valls favorit i primärvalet, men Hamon har gjort en stark spurt, inte minst tack vare sitt omstridda förslag om att införa en medborgarlön på omkring 750 euro i månaden för alla invånare i Frankrike.

– Jag vill tacka för väljarnas förtroende. Vi måste nu sätta övergången till ett ekologiskt hållbart samhälle högst upp på vårt partis agenda, sade Hamon i sitt segertal.

Inför andra omgången har Hamon nu fått ett värdefullt försprång, något som underströks ytterligare när Arnaud Montebourg på söndagskvällen uppmanade sina anhängare att rösta på den 49-årige före detta utbildningsministern.

Men oavsett vem som slutligen blir Socialistpartiets kandidat väntar en tung uppförsbacke i presidentvalet. I nuläget leder den traditionella högerns FranÇois Fillon och extremhögerns Marine Le Pen i opinionsmätningarna, med omkring 25 procent vardera. Trea är mittenkandidaten Emmanuel Macron – en tidigare minister i socialistregeringen som lanserat en oberoende kandidatur och nu har stöd av omkring 20 procent.

Valdeltagandet i primärvalet var förhållandevis lågt. Omkring 1,7 miljoner människor uppskattas ha röstat.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 22 januari 2017.

You may also like...