Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Nordisk kultur tar plats i London

London. En lång rad nordiska författare, konstnärer och artister kommer det närmaste året att synas och höras på kulturcentret Southbank Centre i London, där den stora festivalen ”Nordic matters” invigs på fredagen.

Festivalen pågår under hela 2017 och kommer att prägla alla arrangemang på Southbank Centre, som är Storbritanniens största kulturcenter. Bland de svenska namn som hittills bekräftats finns artister som José González, Anne Sofie von Otter och Emilia Mårtensson, och flera författare och teatergrupper.

– I Storbritannien har det länge funnits en fascination för de nordiska länderna och en föreställning om att man har gjort saker och ting rätt. En sak som jag själv är intresserad av är idéerna om föräldraskap, lek och könsroller, säger Tamsin Ace, som lett arbetet med den nordiska festivalen.

Bland de flera hundra programpunkterna finns en samisk paviljong, en utställning om Lego, mumintroll, och workshoppar om hur man bakar kanelbullar och röker lax.

– Men vi drar oss inte för att ta oss an betydligt svårare ämnen. Som våld i hemmet eller självmord. Hos oss handlar det alltid om att föra fram många olika berättelser, som skildras genom många olika konstformer, säger Tamsin Ace.

”Nordic matters” finansieras delvis av Nordiska rådet och de olika nordiska länderna. Men Tamsin Ace betonar att Southbank Centre har fått fria händer i satsningen:

– Vi har gjort researchresor till de nordiska länderna och anordnat så kallade ”thinkings”, där det diskuterats vad begrepp som jämställdhet och hållbarhet betyder i en nordisk kontext.

– Något som ofta kommit upp är att såväl stad som landsbygd förändrats demografiskt på senare år, och hur många i de nordiska länderna är öppna inför detta, samtidigt som det finns en rädsla inför förändringarna, säger Tamsin Ace.

Ett avtryck av de diskussionerna är den danske konstnären Morten Søndergaards verk ”Wall of dreams”, som kommer att projicera vittnesmål och drömmar från migranter och flyktingar i Danmark på konserthallen Royal Festival Halls väggar.

You may also like...