Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Deckarförfattaren Vincent Peillon vill bli Frankrikes president

PARIS. Valrörelsen inför nästa års presidentval i Frankrike är full av överraskningar. Nu kandiderar även en EU-parlamentariker som extraknäcker som filosofilärare och skriver kriminalromaner – och han tycks ha stöd av flera tunga namn i Socialistpartiet.

”Aurora”. Det är titeln på Vincent Peillons debutroman, som gavs ut i våras.

Handlingen kretsar kring ett stort företagskonsortium, vars grundare är en övertygad nynazist med högt uppsatta kontakter i USA och inom Nato – och som bestämt sig för att lägga under sig alla energiresurser i Norra ishavet.

Några agenter från den israeliska säkerhetstjänsten Mossad får i uppgift att stoppa det.

Kanske inte den sorts litteratur som förväntas av en blivande presidentkandidat. Men så kom också den 56-årige Vincent Peillons besked om att han ställer upp i vänsterns primärval i januari som en fullständig överraskning för många i Frankrike.

– Först när jag såg att president Hollande inte ställer upp för omval, tog jag mitt beslut. Jag står för en tydlig politisk etik, och jag tror att jag kan ena vänstern bakom mig, sade Peillon i en intervju i fransk tv i söndags kväll.

Peillon var utbildningsminister i François Hollandes regering fram till 2014 och är långt ifrån någon politisk duvunge. Men de senaste två åren har han levt ett undanskymt liv i Schweiz, där han undervisat i filosofi och skrivit på ett par romaner.

Han antas ha stöd hos den inflytelserika Paris-borgmästaren Anne Hidalgo och kretsen kring henne. Även flera andra tungviktare i Socialistpartiet ska finnas i bakgrunden – som Christiane Taubira och möjligen också Ségolène Royal – enligt uppgifter i fransk press.

Gemensamt har de en motvilja mot den förre premiärministern Manuel Valls, som tillhör den yttersta högerflygeln i partiet och nyligen lanserade sin kandidatur.

Peillon ses som en möjlig kompromisskandidat i primärvalet, där Valls bland annat ställs mot sina tidigare ministrar Arnaud Montebourg och Benoît Hamon – som båda står till vänster inom partiet och hyser en minst sagt illa dold avsky för sin gamla överordnade.

– Man kan inte bara improvisera fram en presidentkandidatur, sade Valls syrligt om Peillons besked.

Sista dagen för att registrera kandidaturer är den 15 december. Primärvalet hålls den 22 januari nästa år, med en trolig andra omgång den 29 januari. Vinnaren blir Socialistpartiets kandidat i det franska presidentvalet i april.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 13 december 2016.

You may also like...