Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Fältet fritt efter Hollandes avhopp

PARIS. Efter president François Hollandes besked att han inte ställer upp för omval står Frankrikes vänster nu inför ett laddat primärval i januari. Premiärminister Manuel Valls och tidigare ministrarna Arnaud Montebourg och Christiane Taubira finns bland favoriterna.

Det franska Socialistpartiet har haft uppförsbacke i opinionsmätningarna det senaste året, och president Hollande var i princip redan uträknad när han i torsdags kväll meddelade att han inte kandiderar i nästa års val.

Nu växer dock antalet möjliga vänsterkandidater snabbt.

Premiärminister Manuel Valls har ännu inte tillkännagett sin kandidatur, men förväntas göra det inom kort. Valls hör till högerflygeln i partiet och har lanserat åtgärder för att förändra Frankrikes ”relation till islam”. Han har också uttryckt förståelse för de borgmästare som i somras försökte förbjuda baddräkten burkinin – bara för att sedan få bakläxa av landets högsta förvaltningsdomstol.

Mot Valls talar att han är illa omtyckt av vänsterfalangen i partiet och att han tillsammans med Hollande anses ansvarig för en ekonomisk politik som inte lyckats få fart på tillväxt och jobbskapande.

Bland utmanarna finns Arnaud Montebourg, tidigare ekonomi­minister. Han står längre till vänster i Socialistpartiet och har sagt sig vilja skydda fransk industri från ”utländska intressen”. Montebourg lämnade regeringen 2014, efter det som han såg som en oacceptabel högergir.

Parissenatorn Marie-Noëlle Lienemann har redan sagt att hon kandiderar. Potentiellt starkare namn är miljöminister Ségolène Royal och förra justitieministern Christiane Taubira.

Taubira är född i Franska Guyana och blev under sin tid i regeringen utsatt för flera rasistiska påhopp av extremhögern – bland annat blev hon kallad för ”apa” av högerextrema aktivister. 70 000 personer har hittills skrivit på ett upprop som ber henne kandidera, men hon har ännu inte bestämt sig.

Slutligen finns jokrarna i leken: Jean-Luc Mélenchon, oberoende vänsterkandidat som nyligen fick stöd av kommunistpartiet, och Emmanuel Macron, även han oberoende kandidat – fast i mitten.

Båda har 14–15 procent väljarna bakom sig – vilket är mer än Valls – och båda tros leka med tanken på att ställa upp i primärvalet för att kunna mobilisera Socialistpartiets väljare bakom sig.

Erik de la Reguera

Fakta:

Socialistpartiet och flera av dess mindre stödpartier håller ett öppet primärval den 22 januari nästa år, för att utse en vänsterkandidat inför presidentvalet 2017.

Om inte någon får mer än 50 procent av rösterna hålls en andra valomgång den 29 januari.

Presidentvalet hålls den 23 april. För närvarande är den traditionella högerns kandidat Francois Fillon och extremhögerns Marine Le Pen favoriter.

Publicerat i DN den 3 december 2016.

You may also like...