Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Hollande ställer inte upp för omval

PARIS. President François Hollande ställer inte upp till omval i nästa års presidentval.
– Jag vill inte se en splittrad vänster. Så jag har bestämt mig för att inte kandidera, sade Hollande i ett tv-sänt tal.

Det var efter en intensiv vecka av spekulationer i fransk press som president Hollande tog bladet från munnen på torsdagskvällen.

– Mitt främsta intresse är landets intresse, sade en sammanhållen Hollande, som sedan meddelade att han väljer att stiga åt sidan för att släppa fram en annan kandidat från Socialistpartiet.

Det är första gången på ett halvsekel i Frankrike som en president inte ställer upp till omval för en andra mandatperiod.

Hollande är en av de minst populära presidenterna i Frankrikes efterkrigshistoria. Mindre än 5 procent ger honom godkänt i opinionsmätningar, och inför nästa års presidentval ligger han mellan 15 och 20 procentenheter efter den traditionella högerns François Fillon och extremhögerns Marine Le Pen.

I sitt tal framhöll Hollande att han under sina år som president trots allt bedrivit en ekonomisk politik som ”börjat ge frukt”, om än ”allt för sent”. Hollande betonade också att han lett Frankrike under en svår tid med flera terrorattentat, utan att göra allvarliga inskränkningar i medborgerliga rättigheter.

Vem det blir som axlar Hollandes mantel som Socialistpartiets kandidat avgörs i ett öppet primärval i januari nästa år. Bland de som hittills tillkännagett sina kandidaturer finns förre ekonomiministern Arnaud Montebourg och förre utbildningsministern Benoît Hamon.

Men även premiärminister Manuel Valls har uttryckt intresse.

Erik de la Reguera

 Fakta:

Frankrikes presidentval hålls den 23 april nästa år. Om ingen av kandidaterna får 50 procent eller mer av rösterna hålls en andra omgång mellan ettan och tvåan den 7 maj.

Publicerat i DN den 2 december 2016.

You may also like...