Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Fillon segrade stort i valet

PARIS. Den 62-årige François Fillon blir den traditionella högerns kandidat i Frankrikes presidentval nästa år. Det står klart sedan han formligen kört över utmanaren Alain Juppé. – Denna seger har byggts på övertygelser. Ett hopp har fötts i vårt land, sade Fillon i sitt segertal.

Med mer än 90 procent av rösterna räknade i högerns primärval hade Fillon fått 67 procent av väljarstödet, medan Juppé fick 33 procent.

– Mitten- och högerväljarna har i min kampanj funnit de värden som de håller av. Jag kommer att försvara de värdena, sade Fillon, som under valrörelsen bland annat profilerat sig genom sin skepsis till samkönade äktenskap och homosexuellas rätt att adoptera.

Hans motståndare, den 71-årige Alain Juppé, erkände sig snabbt besegrad och önskade Fillon lycka till i presidentvalet nästa år.

Det mesta tyder på att högerkandidatens främsta utmanare i det valet inte blir den sittande presidenten François Hollande, eftersom han är så impopulär. Hollandes premiärminister Manuel Valls har förvisso öppnat för att kandidera som Socialistpartiets kandidat, men även han har låga popularitetssiffror.

I stället är det Nationella frontens ledare Marine Le Pen som just nu ser ut att bli Fillons farligaste utmanare. Le Pen har redan börjat attackera Fillon, såväl för hans band till etablissemanget som hans ekonomiska politik – något Fillon avfärdar:

– Vänstern är ett misslyckande och extremhögern kan ta oss mot konkurs. Nu ska jag föra detta budskap till resten av väljarkåren, sade Fillon i sitt segertal, som avslutades med att hans anhängare sjöng ”Marseljäsen”.

Valdeltagandet i primärvalet var oväntat högt. I första valomgången för en vecka sedan röstade 4,2 miljoner, och i söndagens andra och avgörande omgång tros ungefär lika många ha gått till valurnorna.

När DN besökte en vallokal i en skola på Avenue de Bouvines i det 11:e arrondisementet i Paris på söndagseftermiddagen strömmade välklädda väljare in och ut i högt tempo. Många av dem röstade på François Fillon.

– Juppé är för gammal. Han har ingen karisma. Jag röstade på Fillon, för han är mer dynamisk och vill utjämna skillnaderna mellan privat och offentlig sektor. Och så är det viktigt att han lovar krafttag för att minska islamismen, för den är alldeles för utbredd, sade 74-åriga Michelinne Legavre när hon hade lagt ned kuvertet i valurnan.

Erik de la Reguera

Fakta:

François Fillon är 62 år gammal. Han var premiärminister under Nicolas Sarkozys tid som president (2007–2012) och har profilerat sig som en utpräglat värdekonservativ kandidat, samtidigt som han förespråkar ett närmast nyliberalt ekonomiskt reformprogram.

Han vill ha mindre invandring, göra det svårare för homosexuella att adoptera och förespråkar en ”chockterapi” för att få fart på Frankrikes ekonomi. Det senare innebär att en halv miljon jobb ska bort i offentlig sektor och besparingar på omkring 100 miljarder euro.

Publicerat i DN den 28 november 2016.

You may also like...