Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Fillon: Frankrike ska inte vara ett mångkulturellt samhälle

PARIS. François Fillons motstånd till homosexuellas rätt att adoptera och hans skepsis till multikulturalism hamnade i centrum i den sista tv-debatten i den franska högerns primärval. Rivalen Alain Juppé försökte framhålla skillnaderna mellan de båda.

Torsdagens franska tv-debatt var sannolikt sista chansen för Alain Juppé att ta igen det försprång som François Fillon haft sedan den sensationella segern i söndagens första omgång av högerns primärval.

Båda kandidaterna vill se stora besparingar och neddragningar i offentlig sektor – även om Fillon är den mer radikale av de båda. När det gäller synen på invandring och samkönade äktenskap är dock Juppé betydligt mer liberal än Fillon, som lockat många katolskt konservativa väljare.

– Nej, Frankrike ska inte vara ett multikulturellt samhälle. Vi har en historia och ett enda språk. Och så ska det fortsätta. När en främling kommer hit måste denne respektera vårt kulturarv, sade François Fillon.Juppé kontrade med att Frankrike av i dag är ett samhälle som till stor del bygger på pluralism.

– Vi som bor här har olika ursprung, olika hudfärg, olika religioner. Och det är faktiskt en styrka för oss, sade Alain Juppé, som i kampanjen förespråkat det han kallar ”en lycklig identitet”.

Juppé riktade också kritik mot det han beskrivit som Fillons ”bakåtsträvande” och ”omoderna” skepsis till samkönade äktenskap och uttalade motstånd till homosexuellas rätt till adoption.

Med 44 procent av rösterna i ryggen och stöd av den utslagna trean Nicolas Sarkozy (som fick omkring 20 procent) är Fillon storfavorit i söndagens andra och avgörande omgång. Juppé fick 29 procent.

Frågetecken finns dock kring hur stort valdeltagandet kommer att bli och efter Fillons skrällseger i första omgången vågar få politiska kommentatorer ta ut hans seger i förskott.

Segraren blir den traditionella högerns kandidat i nästa års presidentval i Frankrike, som hålls i april. Den sittande presidenten François Hollande är mycket impopulär och i nuläget tyder mycket på att högerkandidaten kommer att ställas mot Nationella frontens ledare Marine Le Pen i en avgörande andra omgång i presidentvalet.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 25 november 2016.

You may also like...