Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Oväntad roll för påven inför sista tv-debatten i högervalet

PARIS. Påven Franciskus har fått en oväntat framskjuten roll inför den sista tv-debatten mellan kandidaterna i den franska högerns primärval, François Fillon och Alain Juppé. Båda gör anspråk på att stå den katolska kyrkans överhuvud närmast.

Efter François Fillons sensationella seger i den första omgången av primärvalet har den tidigare favoriten Alain Juppé gått på offensiven. Han försöker nu utmåla François Fillon som en nickedocka åt Nicolas Sarkozy, den omstridde expresidenten vars drömmar om comeback grusades i söndags kväll – och som då genast gav sitt stöd till Fillon.

– Det vi ser i dag, det är att laget Fillon-Sarkozy återuppstått, säger Alain Juppé, som gärna och ofta påpekar att Fillon var konservativ premiärminister under Sarkozys år som president (2007–2012).

I den första valomgången deltog 4,2 miljoner väljare, en betydligt högre siffra än väntat. Men många mittenväljare motiverades av en stark antipati mot Sarkozy och dennes flirt med Nationella frontens sympatisörer. Frågan är om de kommer att rösta även i andra omgången. I de senaste opinionsmätningarna leder Fillon med 8 procentenheter. När Juppé nu skärper tonen mot Fillon inför torsdagskvällens tv-debatt, gör han det därför såväl för att mobilisera sina egna anhängare som för att locka över en del av de konservativt katolska väljare som röstade på motståndaren.

– Fillon har en extremt traditionell, för att inte bakåtsträvande syn på kvinnors roll i samhället, på familjen och på äktenskapet. Jag vill säga till mina medkatoliker att jag står närmare påven Franciskus ord, än vad jag står ”Manif pour Tous”, sade Alain Juppé.

Organisationen ”Manif pour Tous” arbetar för att avskaffa lagen om samkönat äktenskap från 2013 och har stöttat Fillon under kampanjen, på grund av dennes löfte att ”se över” lagen.

– De senaste dagarna har extremhögerns sympatisörer vällt in för att stöda min motståndare, sade Juppé.

Ett påstående som Fillon avfärdade snabbt:

– Jag har ingen allians med extremhögern, och kommer fortsätta att bekämpa den. Vad gäller påven Franciscus, så är jag inte säker på att Juppé lyssnat på hans ord ordentligt, för påven säger samma sak som jag gör.

Erik de la Reguera

Publicerat i <a href="http://www.dn omeprazole capsules.se/nyheter/varlden/ovantad-roll-for-paven-infor-sista-tv-debatten-i-hogervalet/”>DN den 24 november 2016.

You may also like...