Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Chefsåklagaren tystlåten efter inledande förhöret

LONDON. Efter sex år har ett förhör slutligen hållits med Julian Assange om våldtäktsmisstankarna mot honom. Förhöret väntas fortsätta på tisdagen på Ecuadors ambassad i London, där Assange hållit sig gömd sedan han fick politisk asyl 2012.

Det var en tystlåten chefsåklagare Ingrid Isgren som lämnade det inledande förhöret med Wikileaksgrundaren Julian Assange på måndagen. Klädd i marinblå kappa banade hon sig hastigt en väg mellan ett hundratal församlade journalister utan att ge någon kommentar.

Isgren är den svenska åklagarmyndighetens representant vid förhöret på Ecuadors ambassad, där Julian Assange nu ska få ge sin version av händelserna 2010. ­Assange misstänks för våldtäkt på en kvinna i Sverige, och åklagarmyndigheten hoppas bland annat att han ska lämna ett dna-prov.

I duggregnet utanför ambassaden står några av Assanges anhängare med plakat och banderoller. En av dem är den 24-åriga svenskan ­Märta Munch.

– Nu har Assange i praktiken ­varit fängslad på Ecuadors ambassad i fyra år. Det är fel, och jag förstår inte varför svenska myndigheter beter sig så här. Wikileaks har varit viktigt för informationsfriheten i världen, och jag tror att de här anklagelserna är ett sätt för USA att komma åt honom, säger hon.

Julian Assange nekar till våldtäktsanklagelserna och hävdar att anledningen till att han vägrat infinna sig för förhör i Sverige är att han fruktar att utlämnas till USA på grund av sin roll som Wikileaks tales­person.

Enligt svenska myndigheter har ingen utlämningsansökan inkommit, men Assange och hans anhängare tror att amerikanska myndig­heter bara bidar sin tid.

Det är osannolikt att han skulle utlämnas till USA om han misstänks för spioneri, eftersom det är ett politiskt brott.

För ett par månader sedan rapporterade SVT:s ”Uppdrag granskning” dock att en utlämning från Sverige kan bli aktuell om brottsrubriceringen är en annan, som anstiftan till spioneri eller dator­bedrägeri.

Överåklagare Marianne Ny har betonat att Julian Assange måste behandlas som vilken annan misstänkt som helst. Hon har länge försökt undvika att hålla förhöret på Ecuadors ambassad, eftersom hon menar att kvaliteten då kan för­sämras. Men nu har hon alltså ­accepterat detta.

”Det är värdefullt att förundersökningen nu kan föras framåt”, skriver hon i ett pressmeddelande.

Frågorna har lämnats in i förväg och ställs av en åklagare från Ecuador. Den svenska representanten kan be Assange utveckla svaren, men får inte ställa nya frågor.

Enligt Assanges svenska advokat Per S Emanuelsson har tre dagar avsatts till förhöret, som väntas fortsätta på tisdagen.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 15 december 2016.

You may also like...