Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Oroligt när stängningen av lägret i Calais inleds

PARIS. I dag, måndag, ska det stora informella flyktinglägret ”Djungeln” i Calais börja rivas. Stämningen bland migranterna är spänd och hjälporganisationer varnar för att insatsen kan leda till oroligheter.

– De som lever här har nog inte riktigt förstått att de måste lämna lägret. Jag tror att det är först när bulldozrarna anländer som de på allvar kommer att förstå att de måste göra ett val, säger Christian Salomé, talesperson för hjälporganisationen L’Auberge des Migrantes, till tidningen La Voix du Nord.

Fler än hundra bussar ska föra de drygt 6 000 migranterna till omkring 300 flyktingförläggningar runt om i Frankrike. Sedan ska ”Djungeln” rivas av polis.

Insatsen väntas pågå i flera dagar och de som inte vill söka asyl i Frankrike kommer att gripas. Det gäller även aktivister som uppehåller sig i lägret utan tillstånd.

Hjälporganisationer är oroade över oklarheter i informationen. De säger sig ha fått muntliga löften från franska myndigheter om att de flyktingar som lämnat fingeravtryck i andra länder inte ska skickas tillbaka dit. Men någon skriftlig bekräftelse finns inte.

Inte minst afghanerna i lägret är oroliga för vad som ska ske med dem. EU slöt nyligen ett avtal med Afghanistan om storskaliga deporteringar av afghaner som nekats asyl, och kort därefter utlovades mångmiljardbelopp i bistånd.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 24 oktober 2016.

You may also like...