Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Turkiska anspråk i Mosul provocerar Iraks regering

PARIS. Offensiven mot Mosul i norra Irak har knappt hunnit inledas, men redan finns spänningar inom koalitionen mot terrororganisationen Islamiska staten (IS). I dag hålls ett toppmöte i Paris för att försöka gjuta olja på vågorna.

– Turkiska soldater kommer under inga omständigheter att tillåtas delta i befrielsen av Mosul. Jag vill varna Turkiet för att försöka kränka Iraks suveränitet ytterligare, sade Iraks premiärminister Haider al-Abadi knappt två dygn efter att militäroffensiven inletts.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan svarar dock att det är ”uteslutet” att landet inte skulle delta i operationen.

– Självklart kommer vi att delta. Vi måste vara på plats där för att skydda vår frihet och vår framtid, sade Erdogan.

Mosul är Iraks näst största stad och omges av flera stora oljefält. Det kan ta veckor eller månader innan IS har drivits ut från miljonstaden, men när det väl sker vill såväl kurdiska peshmergastyrkor som shiitiska miliser ha baser i regionen.

– Det finns risk för sekteristiska strider. Så vi måste vara där för att garantera stabilitet, säger Erdogan.

Turkiska trupper har redan upprättat ett träningsläger för sunnitiska miliser i Bashiqa – något som Iraks regering stämplat som en ”invasion”. Erdogan tros även ha planer på att skapa ”säkra zoner” i norra Irak, där flyktingar från Mosul ska kunna få skydd – i stället för i Turkiet. Dessutom eldas Erdogan på av militanta nationalister som drömmer om den tid då Mosul var cent­ralort i en ottomansk provins.

– Problemet är att Turkiet sedan länge ses som en fiende i det här området. IS har riktat mycket av sin propaganda mot Turkiet och för terrororganisationen vore det därför till stor hjälp om Turkiet deltar i strider i Mosul, säger Robert Pape, professor vid universitetet i Chicago.

I dag möts ministrar från ett tjugotal länder i Paris för att försöka koordinera offensiven. Utöver Turkiets roll är en annan viktig fråga den om hur man ska undvika att shiamuslimska miliser begår övergrepp mot den i huvudsak sunnitiska civilbefolkningen.

Iraks regering har lovat att enbart irakisk armé och polis ska gå in i stadskärnan. Men flera av de mest fruktade miliserna deltar i offensiven och rapporter finns om att shiitiska milismän ska ha klätt sig i den irakiska arméns uniformer.

IS har hittills retirerat från byarna runt Mosul, men flera tusen man tros finnas inne i staden. Enligt amerikansk militär finns risk för att organisationen använder senapsgas. USA tror dock inte att IS har hunnit utveckla dödliga kemiska vapen än.

Erik de la Reguera

 Fakta:

Mosul är Iraks näst största stad, med omkring 1,5 miljoner invånare. Staden intogs av Islamiska staten (IS) i juni 2014, sedan de irakiska säkerhetsstyrkorna flytt hals över huvud. Det är det sista stora fästet för organisationen i Irak.

IS har mellan 3 000 och 7 000 man med vapen i staden. Mot dem står omkring 30 000 soldater, främst irakiska och kurdiska trupper men även soldater ur den USA-ledda alliansen.

Publicerat i DN den 20 oktober 2016.

You may also like...