Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Ecuador bekräftar: Assanges internet avstängt

PARIS. Ecuadors utrikesdepartement bekräftar att landet ”tillfälligt drar in” Julian Assanges internetuppkoppling på ambassaden i London. Anledningen: Ecuador vill inte påverka USA:s val.

Beskedet kom natten till onsdagen svensk tid, sedan Wikileaks öppet anklagat Ecuador för att sedan i lördags ha klippt av linan för organisationens grundare och talesperson.

I en kommuniké skriver Ecuadors UD att Wikileaks de senaste veckorna publicerat ”stora mängder dokument som har haft stor påverkan på valrörelsen i USA”. Texten slår fast att: ”Ecuadors regering respekterar principen om icke-intervention i andra länders interna angelägenheter genom att lägga sig i valprocesser eller stöda någon särskild kandidat. Därför har Ecuador beslutat att tillfälligt dra in [Assanges] tillgång till kommunikationssystemet på ambassaden i Storbritannien.”

Ecuador kommer dock inte att kräva att Wikileaks slutar publicera dokument på annat sätt, enligt kommunikén, och Assange åtnjuter fortsatt politisk asyl. Wikileaks anklagade på tisdagen USA:s utrikesminister John Kerry för att ha pressat Ecuador till att stänga ned Assanges internet – något amerikanska UD snabbt dementerade.

I en intervju med den statliga ryska tv-kanalen RT sade Ecuadors president Rafael Correa nyligen att han personligen tror att Hillary Clinton vore det bästa valet för USA – men att Donald Trump kanske ofrivilligt skulle kunna gynna progressiva regeringar i Latinamerika, genom den reaktion som hans politik kan väcka i regionen.

Publiceringarna av läckta e-postmeddelanden har fortsatt på Wikileaks webbplats sedan i lördags. Det är oklart om Julian Assange deltar i arbetet. DN söker organisationen för en kommentar.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 19 oktober 2016.

You may also like...