Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Labour kritiseras för ökande antisemitism

PARIS. Labourledaren Jeremy Corbyn­ har inte gjort tillräckligt för att bekämpa antisemitismen i sitt eget parti, slår en ny parlamentarisk rapport fast. Corbyn avfärdar kritiken och menar att det är orättvist att peka ut Labour, men pressas hårt internt.

Växer antisemitismen i brittiska Labour – eller rör det sig i huvudsak om legitim kritik av staten Israel?

Frågan har debatterats inom oppositionspartiet sedan i vintras, då det framkom att medlemmar i Labours studentförening vid universitetet i Oxford hade trakasserat judiska studenter, att en lokalpolitiker twittrat att judar har ”stora näsor” och ”slaktar de förtryckta”, och att underhus­ledamoten Naz Shah såg en flytt av alla israeliska judar till USA som en tänkbar ”lösning” på Israel-Pale­stina-konflikten.

Kort därefter påstod Londons förre borgmästare Ken Livingstone att Adolf Hitler varit ”allierad med sionismen”, vilket ledde till att även han stängdes av och att en intern utredning tillsattes för att reda ut hur djupgående problemen med antisemitism är i partiet.

Men i en ny rapport från ett utskott i det brittiska underhuset får Labourledaren Jeremy Corbyn hård kritik för att inte ha gjort tillräckligt.

”Inkompetent och bristande ledarskap”, lyder rapportens dom, som ledamöter för flera partier – inklusive två från Labour – skrivit under.

Labours interna utredare Shami Chakrabarti döms i rapporten ut som misstänkt jävig, eftersom hon anses stå Corbyn för nära och accepterade en plats i hans skuggkabinett. Men partiledaren slår ifrån sig kritiken och menar att rapporten på ett oproportionerligt sätt pekar ut hans parti:

– Trots att utskottet fick veta att 75 procent av alla antisemitiska brott har koppling till extrem­högern, och att det inte finns några trovärdiga belägg för att antisemitism skulle vara vanligare i Labour än i andra partier, så fokuserar man nästan bara på Labour, säger Corbyn.

Den vänsterfalang inom partiet som Corbyn tillhör har länge varit mycket kritisk till Israel och dess behandling av palestinierna.

Sedan Corbyn blev partiledare för drygt ett år sedan har hundra­tusentals nya medlemmar strömmat till, varav vissa är starkt engagerade i Israel-Palestina-frågan.

Många har blivit aktiva i kampanjorganisationen Momentum, vars vice ordförande Jackie Walker nyligen stängdes av i Labour – efter anklagelser om just anti­semitism.

– Jag tror att vi måste ta den här rapporten på allvar. För även om man arbetat länge mot rasism, innebär det inte att man inte kan bete sig antisemitiskt, säger Labourleda­moten Pat McFadden till BBC.

Erik de la Reguera

Fakta:

Anmälda antisemitiska hatbrott i England och Wales ökade med 29 procent mellan 2010 och 2015, jämfört med 9 procent för alla typer av hatbrott.

Efter Brexit-omröstningen i juni i år har hatbrotten ökat ytterligare. I juli var antalet anmälda rasistiska eller religiöst motiverade hatbrott i England och Wales 41 procent högre än samma månad 2015.

I den nya rapporten från utskottet ”Home affairs select committee” riktas även kritik mot Twitter för att det sociala nätverket inte agerat tillräckligt snabbt och resolut mot antisemitiska inlägg.

 

Publicerat i DN den 18 oktober 2016.

You may also like...