Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Krönika visar­ hur Johnson­ bytte fot om Brexit

Den brittiska utrikesministern Boris Johnson var lämnasidans trumfkort i folkomröstningen om EU-medlemskapet i somras. Men nu avslöjas att han före omröstningen radade upp flera tunga argument mot Brexit i en krönika, som sedan aldrig publicerades.

Självständighet för Skottland. Ekonomisk chock. Rysk aggression.

Det var några av riskerna med ett brittiskt EU-utträde, varnade Boris Johnson i februari i år. Han skrev också att EU-avgiften var ”ett lågt pris att betala” för att få tillgång till unionens inre marknad.

Krönikan skulle ha publicerats i Daily Telegraph, men bara två dagar senare bytte Johnson fot och skickade in en annan text i vilken han slog fast att Brexit vore det bästa för landet.

För den dåvarande premiärministern David Cameron var det början på slutet. För Boris Johnson blev det en katapultstol till politikens absoluta toppskikt.

När The Sunday Times nu fått tillgång till hans Brexitkritiska text från i februari är Johnson utrikesminister och har profilerat sig som anhängare av en ”hård Brexit”.

– Jag brottades med frågan som så många andra vid den tiden, och skrev först en lång text som var för Brexit. Sedan ville jag testa argumenten, och då skrev jag den här smått parodiska krönikan. Men när jag jämförde texterna var det ju uppen­bart vilken sida jag höll med, säger Boris Johnson till BBC.

Alla är inte övertygade.

– Det här bekräftar många människors misstankar om att han satte sin egen karriär före landets väl och ve, säger Liberaldemokraternas talesperson i utrikesfrågor, Tom Brake.

Så hur gick det med Johnsons förutsägelser?

I förra veckan hotade den skotska försteministern Nicola Sturgeon med en ny folkomröstning om självständighet om inte Skottland får fortsatt tillgång till EU:s inre marknad. Det brittiska pundet har försvagats kraftigt, men någon ekonomisk ”chock” kan inte sägas ha inträffat – åtminstone inte så här långt.

Vad gäller Johnsons tredje spådom, den om Ryssland, så har relationerna mycket riktigt försämrats. Men det har inte nödvändigtvis med Brexit att göra, utan är främst en följd av det ryska militära agerandet i Syrien.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 17 oktober 2016.

You may also like...