Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Nya ledaren gick innan hon börjat

Ukips ledare Diane James hann inte ens tillträda formellt innan hon hoppade av. Det EU-kritiska partiet har hamnat i ett moras av interna strider – samtidigt som Storbritanniens premiärminister Theresa May tar över delar av dess nationalistiska retorik.

Natten till onsdagen lade Ukip-­ledaren Diane James ut en kort kommuniké på sitt Twitterkonto: ”Det har blivit uppenbart att jag inte har tillräckligt stöd bland våra EU-parlamentariker och parti­funktionärer. Av privata och professionella skäl har jag därför beslutat att inte gå vidare med valprocessen.”

Bara 18 dagar efter valet till ­partiledare kliver Diane James därmed av. Hon hann inte ens tillträda formellt – vilket innebär att Nigel Farage tillfälligt återvänder till ­rodret.

– Jag försöker fly undan gång på gång, men precis när jag trodde mig vara fri drar de in mig igen, ­säger Nigel Farage, som dock avfärdar att han skulle ha några planer på att återvända på mer permanent basis.

Avhoppet kommer inte helt ­oväntat. Fraktionsstrider har ­­pågått i flera månader i Ukip och enligt obekräftade medieuppgifter ska Diane James bland annat ha upprörts när hon insåg hur dåligt partiets finanser skötts.

Nu spekuleras det om att EU-­parlamentarikern Steven Woolfe kan göra ett nytt försök att bli ­ledare. Han var favorit redan förra gången, men diskvalificerades ­sedan han lämnat in sin kandidatur 17 minuter för sent.

Men frågan är också vilken roll Ukip har tänkt sig att spela i brittisk politik. Partiets hjärtefråga – EU-utträdet – är snart ett faktum och Storbritanniens regerande högerparti Tories är på väg att ta över mycket av Ukip:s restriktiva invandringspolitik.

I ett tal på Tories partikongress höll premiärminister Theresa May ännu ett tal i vilket hon betonade vikten av att lyssna på ”människors oro”.

– Vi lämnar inte EU bara för att än en gång överlåta kontrollen över ­invandringen, sade May, som sade sig vilja stå upp för landets ­suveränitet, bekämpa ojämlikheten­ i landet och uppmuntra till en ­brittisk ”medborgaranda”:

– Om du tror att du är en världsmedborgare, då är du inte medborgare någonstans, slog premiär­ministern fast.

De nationalistiska tongångarna var tydligt närvarande även i ett utspel från inrikesminister Amber Rudd om att brittiska företag kan bli tvungna att lista antalet utländska anställda.

Senare backade hon dock efter häftig kritik från Londons borg­mästare och flera tunga företrädare för näringslivet:

– Det här är bara ett verktyg i den verktygslåda vi har tillgång till. Så det blir inte nödvändigt så, sade Rudd.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 6 oktober 2016.

You may also like...