Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Tidtabellen klar för brittisk sorti ur EU

Storbritannien ska ha lämnat EU senast våren 2019. Det slog premiärminister Theresa May fast på söndagen. Regeringen kommer nu att inleda en översyn av hundratals lagar och söka stöd för ändringar i det brittiska parlamentet.

Det var efter kritik från flera tunga företrädare för näringslivet och det egna partiet som Theresa May valde att ta bladet från munnen om Brexit på söndagen.

– Vi tänker ta Storbritannien ut ur EU. Jag kommer att aktivera artikel 50 [i Lissabonfördraget] senast i mars nästa år, sade Theresa May vid Tories årliga kongress, som i år hålls i Birmingham.

Beskedet innebär i praktiken att Storbritannien ska ha lämnat EU senast i april 2019, strax före valet till EU-parlamentet det året.

Om tidtabellen håller skulle Theresa May och hennes högerregering få omkring ett år till att räta ut eventuella frågetecken före det brittiska parlamentsval som är inplanerat till maj 2020.

– Det går inte mot en modell som Norges eller Schweiz. Det handlar om ett självständigt och oberoende Storbritannien som sluter ett avtal med EU inom bland annat frihandel och frågor som terrorism­bekämpning, sade Theresa May, som betonade att ett återtagande av kontrollen över invandringen från EU är helt central för den brittiska regeringen.

Beskedet lugnar sannolikt de EU-skeptiker i Tories som hade börjat undra om det över huvudtaget skulle bli någon Brexit. Men partiet är splittrat, och frustrationen påtaglig bland dem som helst hade stannat i EU.

– Jag är djupt oroad över att regeringen nu vill inleda utträdet innan Frankrike och Tyskland har hållit sina val. Det är uppenbart att vi inte kommer att sitta på de starkaste korten, säger Anna Soubry, tidigare minister i David Camerons regering.

I april eller maj nästa år tänker Theresa May lägga fram ”Great repeal bill”, ett lagpaket som ska upphäva EU-lagar eller infoga dem i brittisk lagstiftning när Storbritannien lämnar unionen.

Paketet kommer att tröskas i parlamentet i månader eller till och med år. För det rör sig om hundratals lagar, och många av dem är politiskt känsliga.

När oppositionspartiet Labour nyligen höll kongress aviserade partiledaren Jeremy Corbyn att han tänker ta strid för de delar av EU-lagstiftningen som bland annat handlar om arbetstid, semesterrätt och föräldraledighet.

Theresa May avfärdar det som meningslöst vapenskrammel.

– Jag garanterar att arbetares rättigheter inte kommer att skadas. Tvärtom, vi kommer att stärka dem, sade Theresa May, som även höjde ett varningens finger till nationalister i Skottland:

– Vi kommer att lämna EU som ett enat Storbritannien. Jag kommer inte att tillåta att nationalister splittrar oss!

Tories leder stort i opinionen, delvis till följd av Labours interna strider. Men en vänsterdemonstration mot åtstramningspolitik utanför kongresslokalen på söndagen gav en föraning om vad som kan vänta om Theresa May inte lyckas parera de många hindren på vägen mot Brexit.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk välkomnade dock beskedet och lovade stå redo att förhandla. Så även Sveriges rege­ring.

– Jag tycker det är väldigt bra att vi nu har ett tydligt datum. Osäkerheten har gjort det både politiskt och ekonomiskt svårt att planera. Så jag tror att Theresa May kände att det var helt nödvändigt att sätta ned foten, säger EU- och handelsminister Ann Linde (S).

Erik de la Reguera

Fakta:

Den 23 juni i år röstade en majoritet av de brittiska väljarna för att lämna EU i en folkomröstning.

Premiärminister Theresa May har accepterat resultatet och meddelade på söndagen att artikel 50 i Lissabonfördraget – själva ”startknappen” för utträdet – kommer att aktiveras senast i slutet av mars nästa år.

Därefter har förhandlarna två år på sig, det vill säga fram till april 2019, innan de måste ha kommit överens om hur relationen mellan Storbritannien och EU ska se ut i framtiden.

I april eller maj 2017 kommer Theresa Mays regering att lägga fram ”Great bepeal bill”, ett lagpaket som ska avgöra vilka EU-lagar som ska upphävas och vilka som ska infogas i brittisk lagstiftning.

I det brittiska underhuset har Tories en majoritet med 16 ledamöters marginal. Men en inte oansenlig del av dem är emot EU-utträdet och för Theresa May gäller det därför inte bara att hålla oppositionen stången, utan också att få med sig sina egna om hon ska få igenom ”Great repeal bill” – ett arbete hon nu inlett på partikongressen i Birmingham. DN

Publicerat i DN den 3 oktober 2016.

You may also like...