Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Sarkozy kommer ut som klimatskeptiker

PARIS. Frankrikes expresident Nicolas Sarkozy har kommit ut som klimatskeptiker. Sarkozy, som kandiderar till presidentposten på nytt, säger att han inte tror att klimatförändringarna i första hand orsakats av människan.

– Man måste vara väldigt arrogant, som bara människor kan vara, för att tro att det är vi som förändrat klimatet. Klimatet har förändrats i 4,5 miljarder år. Sahara blev till en öken, och det var inte på grund av någon industri, sade Nicolas Sarkozy inför en panel med företagsledare i veckan, enligt tidningen Marianne.

När han i torsdags kväll ställdes mot väggen för uttalandet i fransk tv erkände Sarkozy att klimatförändringarna är ”en utmaning”, men fortsatte:

– Det största utmaningen vi står för när det gäller miljön är befolkningsökningen – antalet människor som lever på planeten.

Sarkozy vill nu anordna en internationell konferens om ”demografichocken”, som han kallar den, liknande den FN:s konferens om klimatförändringarna som hölls i Paris i november förra året.

– Vi kommer att vara elva miljarder människor på jorden om några år. Det är det inget tvivel om att människan är direkt ansvarig för. Men ingen pratar om det, sade Sarkozy.

Reaktionerna på expresidentens utspel har varit starka.

Alain Juppé, som liksom Sarkozy vill vinna högerpartiet Republikanernas nominering inför nästa års presidentval, anklagar den omstridde expresidenten för att ”förneka verkligheten” när han spelar ned betydelsen av klimatförändringarna.

– Jag är övertygad om att människan bär ett tungt ansvar för ökningen av växthusgaser i atmosfären, vilket lett till den globala uppvärmningen. Att inte se det är att förneka verkligheten, säger Juppé, som är borgmästare i Bordeaux.

Även Frankrikes bostadsminister Emmanuelle Cosse tar sig för pannan.

– Det är otroligt. Sarkozy tar oss 15 år tillbaka i tiden. Man tänker på Donald Trump… Så att rösta på Nicolas Sarkozy är att försätta oss alla i fara. Alla i dag levande och våra framtida generationer, säger Cosse, som sitter i partiledningen för partiet De gröna.

Frankrikes presidentval hålls i två omgångar, i april och maj nästa år. I november utser det stora högerpartiet Republikanerna sin kandidat, och för närvarande är det helt jämnt mellan Sarkozy och Juppé i opinionsmätningarna.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 16 september 2016.

You may also like...