Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Diane James ny ledare för Ukip

Storbritanniens EU-kritiska parti Ukip har fått en ny ledare. Men den relativt okända Diane James får en tuff uppgift i att efterträda partiets fixstjärna Nigel Farage. Flera tunga avhopp har skakat partiet de senaste veckorna.

– Jag är verkligen inte Nigel, men jag kommer att se till att vi lämnar EU. Tills det att bläcket torkat på pappret är vi kvar. Så detta har bara börjat, sade Diane James när hon valdes till ny partiledare vid Ukips kongress i Bournemouth.

Den 56-åriga James var favorit till segern och har tidigare varit vice partiordförande i Ukip och migrationspolitisk talesperson.

Nu får hon axla ledarrollen i ett parti som har 13 procent av väljarstödet, enligt en ny opinionsmätning. Men att efterträda den lika omstridde som populäre Nigel Farage blir ingen enkel sak.

– Det är intressant att de väljer en kvinna. Men Ukip står inför en allvarlig kris. Hela partiets identitet är på väg att försvinna nu när Storbritannien röstat för EU-utträde och regeringen tagit över mycket av dess invandringspolitik, säger Simon Hix, professor i statsvetenskap vid London School of Economics till DN.

De senaste veckorna har flera tunga namn hoppat av Ukip. På torsdagen lämnade Farage förre presschef Alex Phillips partiet, på grund av interna fraktionsstrider som hon beskriver som en katastrofal soppa.

– Högerpopulistiska partier är ofta så nära förknippade med sin ledare att de kan försvinna när ledaren gör det. Men samtidigt så finns det definitivt ett utrymme för ett sådant här parti i brittisk politik, så det är svårt att veta vad som kommer att ske, säger Simon Hix.

Diane James fick knappt 8.500 röster i det interna valet. Konstrasten mot de nära fyra miljoner röster som Ukip fick i parlamentsvalet förra året, är en indikation på hur beroende partiet varit av Nigel Farages genomslag i medierna.

Trots att många i Ukip vädjat till honom att stanna, så står dock Farage fast vid sitt beslut. Han har nått sitt mål att ta Storbritannien ur EU, menar han, och nu vill han resa runt Europa och stöda andra EU-kritiska partier.

– Kanske rent av ta en sväng till USA, sade Farage, som nyligen gav sitt stöd till Donald Trump.

Diane James har medvetet undvikit att ta ut riktningen i sakfrågor, men det finns en uppenbar risk för att partiet nu uppslukas helt av den främlingsfientlighet som Farage ofta spelat på.

– Jag tror att Ukip kommer att försöka att ta röster från Labour, framför allt i norra England där många röstade för Brexit och är oroade för invandringen. Men om de ska lyckas med det måste de också ändra sin ekonomiska politik och fokusera på sociala frågor. Och det blir inte lätt, säger Simon Hix.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 16 september 2016.

You may also like...