Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Nato-insats ledde till havererad libysk stat

LONDON. Den Nato-ledda insatsen i Libyen 2011 – som även Sverige deltog i – var byggd på ”bristfällig förståelse” och ledde till en havererad libysk stat, vilket gjorde det möjligt för IS att etablera sig i landet. Det hårda omdömet ges i en ny brittisk parlamentsrapport.

När Nato-flyg i mars 2011 började bomba libyska trupper lojala med envåldshärskaren Muammar Khadaffi, var det uttryckliga målet att skydda civilbefolkningens mänskliga rättigheter.

Men drygt fem år senare är det lätt att se att något gått allvarligt fel.

Libyen slits idag sönder av ett blodigt inbördeskrig, med två rivaliserande regeringar som motarbetar varandra – en i Tripoli, som är erkänd internationellt, och en annan i Tobruk i östra delen av landet. Så sent som i söndags intogs tre strategiska oljehamnar av krigsherren och förre generalen Khalifa Haftar, något som mött fördömanden från västmakterna.

Samtidigt har islamistmiliser allierade med terrorgruppen IS etablerat sig i en rad mindre städer i landet.

 – Resultatet av militärinsatsen 2011 har blivit politisk och ekonomisk kollaps, krigföring mellan miliser och grupper, kris humanitärt och på migrantfronten, utbredda människorättsbrott, Khadaffi-regimens vapen spridda i hela regionen, och framväxten av IS i Nordafrika, säger Crispin Blunt, ordförande i det brittiska utrikesutskottet (Foreign Affairs Committee).

Blunt har lett arbetet med den rapport som publicerades på onsdagen, och i vilken det slås fast att Nato-strategin baserades på ”felaktiga antaganden och bristfällig förståelse” av de underrättelseuppgifter som fanns. Bland annat underskattades inslaget av islamister bland rebellerna kraftigt.

Särskilt hård kritik får Storbritanniens förre premiärminister David Cameron, som häromdagen meddelade att han även lämnar sin plats i parlamentet.

I parlamentsrapporten understryks att Storbritannien och Frankrike mer eller mindre lämnat Libyen åt sitt öde efter Muammar Khadaffis fall. En kritik som också tidigare framförts av USA:s president Barack Obama.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 14 september 2016.

You may also like...