Polisen avhyser kvinnor trots det stoppade burkiniförbude

Paris/Nice. Polisen i Nice på franska rivieran fortsätter att avhysa muslimska kvinnor i burkini och slöja från stränderna – trots att den högsta förvaltningsdomstolen i landet underkänt förbuden. I sociala medier sprids filmer som visar polisingripanden.

Borgmästaren i Nice, Philippe Pradal, finns bland det tiotal borgmästare på franska rivieran som sagt att de vägrar följa fredagens utslag i Frankrikes högsta försvaltningsdomstol Conseil d’État. Han hänvisar bland annat till att domen formellt sett bara gäller förbudet i näraliggande Villeneuve-Loubet.

Den lokala polisen i Nice har med andra ord fortsatt order att ingripa mot all klädsel som inte är sedesam och sekulär på stadens stränder. Och att döma av vittnesmål och filmer i sociala medier gjordes flera sådana ingripanden under helgen.

I en mobilfilm som publicerats av Feiza Ben Mohamed, general­sekreterare i organisationen Fédération des Musulmans du Sud, ses en polisbåt stanna till i strandkanten framför en badande kvinna i Nice. Kvinnan har en baddräkt på sig som påminner om en burkini, det omstridda badplagg som används av en del muslimska kvinnor och täcker hårsvall, armar och ben.

Några sekunder senare ser det ut som om hon tvingas gå upp ur vattnet.

På en annan film som brittiska Daily Mail har fått tillgång till ser man hur en polisbåt stannar till i strandkanten framför ett par andra kvinnor, som sitter där och har picknick. Kvinnorna har inte burkini på sig, utan långärmade blusar och enkla slöjor (hijab) under solhattarna.

En polis kliver ur båten och börjar tala synbart auktoritärt till de båda kvinnorna. De ser förvånat på honom och försöker säga något till sitt försvar (exakt vad framgår inte). Sedan reser de sig och lämnar stranden, enligt vittnesmål som den brittiska tidningen tagit del av. Några böter tycks inte ha delats ut.

Om kvinnorna avhystes på grund av sin klädsel, vilket mycket tyder på, är det ytterligare ett belägg för att det i praktiken inte bara är burkinin som är bannlyst, utan alla former av muslimska plagg.

När DN i helgen besökte Villeneuve-Loubet – där borgmästaren nu motvilligt sagt att han kommer att acceptera domen – talade vi med en försäljare som sade sig ha sett en kvinna i hijab bli bortkörd från stranden ett par dagar tidigare. I förra veckan vittnade även en kvinna i Cannes om att hon tvingats lämna en strand på grund av sin hijab.

Förbuden har väckt upprörda känslor i omvärlden – men har stöd hos många i befolkningen i området.

– Ja, jag stöder förbudet. Mot bakgrund av det fruktansvärda som hände här för bara drygt en månad sedan är det en ren provokation att ta på sig en slöja eller en sån där baddräkt, säger Nice-bon Guylaine Gastaldi.

Vi möter henne på strandpromenaden Promenade des Anglais, där 85 människor dödades i attentatet den 14 juli.

– Det de här unga tjejerna gör är faktiskt att provocera, på vår strand ska vi inte ha sånt. Där får man se till att anpassa sig. Om jag åker utomlands så anpassar jag mig till de normer som gäller där. Det här är ett katolskt land, här tar vi inte på oss slöjor när vi går till stranden, här är vi sekulära, säger Guylaine Gastaldi.

Längre ned på strandpromenaden kommer italiensk-marockanska turisten Chaimma Ayoube gående tillsammans med sin man Abdel och deras tre små döttrar.

– Jag känner mig inte bekväm här. Jag brukar bada i burkini och det känns konstigt att jag inte får gå på stranden i den, säger hon.

Temperaturen är kring 30-gradersstrecket och på den flera kilometer långa stranden ligger hundratals mer eller mindre avklädda turister. Men Chaimma Ayoube är alltså förvisad hit till strandpromenaden, där en del förbipasserande sneglar mot hennes slöja.

– Om någon stirrar för mycket är det så klart obehagligt. Men jag har rätt att klä mig som jag vill. Det är en mänsklig rättighet, säger hon.

Chaimma säger att hon inte klär sig i slöja eller burkini för sin mans skull, utan för att visa respekt för sin religion, islam.

– Och varför ska jag inte få göra det? När fransmän och andra européer semestrar i Marocko kan de bada som de vill, i bikini, topless eller till och med nakna, säger hon, innan familjen vandrar vidare nedför Promenade des Anglais.

Erik de la Reguera

Bakgrund:

Frankrikes högsta förvaltningsdomstol hävde i fredags preliminärt ett lokalt burkiniförbud.

Beslutet gäller till dess att ett definitivt beslut är fattat. I det franska rättsystemet kan tillfälliga besked ges till dess att domstolen hunnit avkunna en dom på starkare rättslig grund.

Beslutet från domstolen Conseil d’État gäller ett så kallat burkini­förbud i staden Villeneuve-Loubet på Rivieran. Det väntas bli väg­ledande för förbud i ett trettiotal andra strandorter.

I Villeneuve-Loubet är det därmed tillåtet att igen att bära burkini på stranden, meddelar domstolen. Däremot gäller förbudet fort­farande i övriga kommuner, åtminstone till dess att de också prövas i domstol. I beslutet anges att lokala myndigheter bara får inskränka individens rättigheter om det finns en ”bevisad risk” att den allmänna ordningen störs.

Publicerat i DN den 29 augusti 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.