Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Livet på stränderna går vidare i skuggan av hoten

PARIS. Kvällssolen tittar fram bakom några moln och en lätt bris sveper in över den konstgjorda stranden vid Bassin de la Villette. Det är en sådan där kväll då det är svårt att tänka sig en mer angenäm stad än Paris.

I solstolen bredvid mig sitter Aurelie Alexandre. Hon är från Toulouse och semestrar i den franska huvudstaden med sin syster Flore och nioåriga dottern Loula, som leker i sanden en bit bort. De uppskattar ”Paris-Plages”, som de konstgjorda stränderna kallas.

– Efter en lång dags vandrande i Paris är det skönt att ta igen sig här. Det är lugnt, förvånansvärt rent och god stämning, säger Aurelie.

Men allt är inte riktigt sig likt den här sommaren. Längs Bassin de la Villette vandrar tungt beväpnade soldater vars blickar är vaksamma, flackande.

Poliser bevakar ingångarna, alla väskor genomsöks och betongblock blockerar vägen så att ingen ska kunna forcera sig in med en lastbil eller något annat tungt fordon.

Myndigheterna är på helspänn efter de senaste veckornas attentat. I helgen evakuerades Eiffeltornet efter vad som visade sig vara ett falsklarm. I förra veckan greps en 30-årig afghansk man ett par kvarter härifrån. Enligt obekräftade uppgifter misstänks han ha sagt sig vilja begå ett attentat mot en av de konstgjorda stränderna.

– Nej! Vad rädd jag blir! utbrister Aurelies syster Flore när hon hör om det.

Plötsligt medveten om att jag kan ha sagt för mycket, förklarar jag att 30-åringen ska ha gripits under lugna former och att han inte var beväpnad. Flore lyssnar och nickar – men tycks inte helt lugnad.

– Det är klart att man tänker på terrorhotet. Vi försöker att inte åka tunnelbana, till exempel, utan går till fots så mycket vi kan. Men som många av våra vänner här i Paris försöker vi leva våra liv som vanligt – så gott det nu går, säger hon.

På grund av terrorhotet har flera stora utomhusevenemang ställts in. Att Paris-Plages ändå håller öppet beror på att det är ett omtyckt folknöje. Inträdet är gratis och solstolarna likaså, och fler än fyra miljoner parisare söker sig till sandstränderna längs floden Seine och Bassin de la Villette varje år.

– Men det känns konstigt att se militärer bland barnen. Och jag undrar om det hjälper. Någon kilometer härifrån står ju flera hundra personer och spelar Pokémon Go – vad gör polisen om någon slår till där? frågar sig Aurelie.

Sabir Alush spatserar längs vattnet. Han säger att det är bra att kommunen anordnar Paris-Plages, men liksom många andra blir han obekväm när jag frågar om militärerna.

– Det känns tryggt att de är här, svarar han kort.

Bakom honom pågår en kurs i afrikansk dans. Barn springer genom strilande duschar. Och en soldat spanar bistert mot oss.

Erik de la Reguera

Publicerad i DN den 11 augusti 2016.

You may also like...