Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Fler poliser ska ge lugn efter knivdåd

PARIS. En 19-årig norrman angrep flera turister med kniv vid Russell Square i London. En 60-årig kvinna dödades och fem personer skadades. Efter dådet skickades fler poliser ut på stadens gator för att lugna allmänheten.

– Så här långt har vi inte funnit några bevis för att mannen radikaliserats, säger polisens utredare, som misstänker att mental ohälsa kan ha utlöst attacken.

Det var vid klockan halv elva i onsdags kväll som den 19-årige mannen gick till attack mot ett antal personer vid Russell Square i centrala London. Han tycks ha valt ut sina offer slumpmässigt.

– Först trodde jag att de som angripits var vänner, men sedan insåg jag att de bara hade råkat gå förbi där och att de inte alls kände varandra, säger vittnet Fernando till tidningen The Guardian.

Polis var på plats efter sex minuter och kunde då oskadliggöra den knivbeväpnade mannen med hjälp av en elpistol.

– Den snabba insatsen gjorde utan tvekan att man kunde undvika att fler skadades, säger Londons polis­chef Bernard Hogan-Howe.

19-åringen är norsk medborgare men har bott i Storbritannien sedan 2002.

Han misstänks nu för mord på den 60-åriga amerikanska kvinna som dog av sina skador.

De övriga fem offren är medborgare i Australien, Israel, Spanien, USA och Storbritannien. Två får fortfarande vård, medan tre har fått lämna sjukhuset.

Russell Square, där attacken ägde rum, är omgivet av flera turisthotell och ligger nära University of Londons huvudbyggnader, British Museum och bokhandeln London Review Bookshop.

På torsdagen gjorde polisen husrannsakan på flera adresser i norra London och hörde mannens familj. Ytterligare insatser planerades, enligt polisens utredare Bernard Mark Rowley.

– Så här långt har vi inte funnit några bevis för radikalisering, som skulle kunna tyda på att den gripne mannens motiv var terrorism. Det vi har fått fram pekar alltmer mot att den här tragiska händelsen utlöstes av mental ohälsa, sade Bernard Mark Rowley.

Polisnärvaron utökades på tågstationer och andra strategiska platser i London på torsdagen, något som i första hand uppgavs vara ämnat att lugna allmänheten.

Så sent som i söndags varnade Londons polischef Bernard Hogan-Howe för att det är en fråga om när, inte om, en terrorattack äger rum i Storbritannien. Knivdådet inträffade dessutom bara några timmar efter att myndigheterna meddelat att antalet beväpnade poliser i London ska utökas till följd av den senaste tidens våldsdåd och attentat i flera europeiska länder.

Brittisk militär deltar i den USA-ledda koalitionens insats mot terror­gruppen IS i Syrien och Irak. Det är sedan tidigare känt att orga­nisationens ledare vill se terror­attacker i London.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 5 augusti 2016.

You may also like...