Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Uppgift: Han hade Breivik som sin profilbild

MÜNCHEN. 18-årige Ali David Sonboly som misstänks ha skjutit nio människor till döds vid köpcentrumet Olympia i München i fredags hade sökt behandling för depression, intresserat sig för masskjutningar och den norske terroristen Anders Behring Breivik. Sju av nio offer hade utländsk bakgrund, enligt polisen.

Utanför flerfamiljshuset i stadsdelen Maxvorstadt i München, där Ali David Sonboly, som misstänks stå bakom fredagens dåd, bodde tillsammans med sina föräldrar, råder en tryckt stämning. Sedan polisen gjorde husrannsakan på lördagsmorgonen och tog in pappan på förhör har nyheten spritt sig i kvarteret.

– Jag blev helt chockerad när jag fick höra att det var den här killen. Hans familj är en helt vanlig familj, en bra familj Read More Here. Hans yngre bror har spelat fotboll med mig och några vänner ibland. Så nej, jag har svårt att ta in detta, säger Sidik Ali, som bor granne med den misstänkte massmördarens familj.

Maxvorstadt är ett förhållandevis välbeställt bostadsområde i München. I gatuplan i den misstänkte gärningsmannens hus ligger en butik som saluför bilar från ett lyxigt bilmärke.

– Det är klart att man blir lite rädd. Jag hade ingen aning om att någon som var kapabel till sådant kunde bo här, säger studenten Christoph Berning till DN.

Enligt polisen finns i nuläget inte något som tyder på att 18-åringen – som hade både tyskt och iranskt medborgarskap – ska ha inspirerats av radikal islamism. I stället tyder flera uppgifter på att han kan ha varit deprimerad och att han under en tid ska ha intresserat sig för masskjutningar. Det uppger polisen, efter att ha gått igenom hans ägodelar och datoranvändning.

Polisen misstänker att Sonboly kan ha låtit sig inspireras av den norske terroristen Anders Behring Breivik. Skjutningen i München ägde rum på dagen fem år efter Behring Breiviks terrordåd i Oslo och på ön Utøya.

– Sambandet är uppenbart, sade Hubertus Andrä, polischef i München vid en presskonferens på lördagen.

Enligt obekräftade uppgifter i tysk press ska gärningsmannen ha haft ett porträtt av Anders Behring Breivik som profilbild på det sociala nätverket Whatsapp.

Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziere varnar dock för att dra tvärsäkra slutsatser:

– Det är för tidigt för att säga något säkert än, säger han.

Mycket tyder på att gärningsmannen försökt locka till sig sina offer genom att hacka ett Facebookkonto. Genom det skickades information ut som påstod att gratis måltider skulle delas ut vid en McDonald’s-restaurang efter klockan 16 på fredagen. Knappt två timmar senare inleddes skottlossningen där.

På en video som sprids på sociala medier ses en man som tar fram en pistol utanför McDonald’s och skjuter flera skott mot en grupp personer som samlats på platsen. Skott tros också ha avfyrats inne i köpcentrumet.

I en annan video syns hur 18-åringen skriker åt en man som på avstånd försöker distrahera honom.

– Jag är född i Tyskland! Jag är född i Tyskland! ropar den misstänkte gärningsmannen, innan han börjar skjuta mot de balkonger där den som filmar befinner sig.

Några minuter senare uppges gärningsmannen ha tagit sitt eget liv, efter att han konfronterats med polis. Då hade han dödat nio personer och skadat 27 andra, varav tre allvarligt.

Inledningsvis fanns vittnesuppgifter om upp till tre gärningsmän, men polisen tror nu att 18-åringen agerade på egen hand. De vittnesuppgifter som först ledde till att polisen först inledde en omfattande jakt, visade sig syfta på tre män som sprang från platsen för att söka skydd.

Inte heller de uppgifter som florerade på fredagskvällen om ytterligare skjutningar på andra platser i München har kunnat bekräftas.

– Det finns inga säkerhetsmässiga skäl att inte besöka München, eller att ställa in några evenemang, sade Hubertus Andrä, polischef i München, på lördagen.

Efter en kväll och en natt då många invånare i München hållit sig inomhus, började många lämna sina hem på lördagen. En tyst men strid ström av människor lade ned blommor vid attentatsplatsen, några hundra meter från stadion där de olympiska spelen anordnades 1972.

26-åriga Aldiana Mehinovic hade med sig en bukett med röda rosor som hon lade ned vid polisavspärrningarna.

– Jag har bott här hela mitt liv, och det här är sådant man bara hör om på tv. Men nu hände det här. Och man kan inte göra mer än att lägga ned blommor, säger Aldiana Mehinovic och skakar sorgset på huvudet.

Hon skulle hämta sina barn i en lekpark på fredagen när hon plötsligt hörde skotten som avfyrades utanför McDonald’s-restaurangen.

– Först trodde jag att det var några ungar som lekte med smällare. Men när jag hade kommit bort till lekparken där min åttaårige son och sexåriga dotter lekte, kom en vän springande och sade att det var något allvarligt som hänt, säger Aldiana Mehinovic.

På marken utanför McDonald’s låg många skottskadade och döda. Många av dem mycket unga. På lördagen sökte sig vänner och anhöriga till dem till avspärrningarna.

– Jag skulle egentligen ha jobbat i dag. Jag har ett så kallat minijobb (en tysk arbetsmarknadsåtgärd) på en restaurang i mattorget i köpcentrumet. Men nu vill jag inte jobba längre, säger 19-åriga Katia Barthod, som står och sms:ar oroligt.

Bakom henne rullar en grupp motorcyklar fram.

– Vi förlorade en god vän här i går. Vi är här för att visa honom respekt och vår medkänsla med familjen, säger Andy Weigelt genom öppningen i hjälmen.

Hans vän Carmen sitter bakom honom på motorcykeln och gråter.

Erik de la Reguera

Publicerad i DN den 23 juli 2016.

You may also like...