Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

”Vi ser talibaner på gatorna”

Talibangerillan har intagit i stort sett hela Kunduz, en strategiskt belägen stad i norra Afghanistan.
– Vi hör skottlossning hela tiden och kan se talibanerna på gatorna, säger Obiadullah Faqir, chef på Svenska Afghanistankommittéen i Kunduz.

Offensiven mot Kunduz, en provinshuvudstad med 140 000 invånare, inleddes på måndagsmorgonen och tycks ha tagit regeringsstyrkorna på sängen.

Motstridiga uppgifter kommer från från området, och regeringssidan påstod först att man slagit tillbaka attacken. Men när Arbetet Global når Svenska Afghanistankommitténs lokale chef Obiadullah Faqir på måndagseftermiddagen ger han följande beskrivning av läget:

– Talibanerna har nu kontroll över allt utom flygplatsen, dit regeringsstyrkorna har retirerat. Vi hör skottlossning hela tiden. Människor här är rädda.

Helikoptrar ska ha avfyrat raketer mot talibanställningar i utkanten av staden. Enligt Reuters har minst 20 människor dödats i strider, och många invånare har flytt till flygplatsen för att hitta skydd.

Obiadullah Faqir berättar att han ser beväpnade män på gatan utanför sitt hus.

–Talibanerna rör sig i stort sett obehindrat i centrum. En av deras ledare har hållit ett tal vid moskén, där han lovade att alla här ska få ett arbete, säger han.

Samtliga anställda på Svenska Afghanistankommitténs kontor i Kunduz är afghaner.

–Vi har gett dem order om att stanna hemma idag och inte lämna sina hus, säger Obiadullah Faqir.

Så sent som i våras gjorde talibanerna ett försök att inta denna strategiska stad. Den gången slogs angreppet tillbaka. Om de nu lyckas behålla kontrollen över Kunduz innebär det en dramatisk eskalering av inbördeskriget i landet.

Erik de la Reguera

Publicerat i Arbetet Global den 28 september 2015.

You may also like...