Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

”El Chapo” är ingen vanlig utbrytarkung

Kommentar. En vecka efter den spektakulära rymningen från högsäkerhetsfängelset El Altiplano gäckar maffiabossen Joaquin ”El Chapo” Guzman ännu Mexikos myndigheter. Nu växer misstankarna om att det bakom utbrytningen döljer sig betydligt mer än en kilometerlång tunnel.

Det finns något hypnotiskt över bilderna från övervakningskameran. Den lite korpulente 58-åringen går fram och tillbaka i sin cell och böjer sig då och då in i duschskrubben, där golvet döljs av en midjehög vägg. Han tycks säga något, men det framgår inte vad, eftersom kameran saknar mikrofon. Han sätter sig ned på sängen och byter skor. Så kliver han in i duschen igen, hukar sig ned – och försvinner.

Det är lite som att se ett nummer av Houdini eller någon annan utbrytarkung. Man vet att man har missat något. Men man vet inte vad.

Filmen har offentliggjorts av mexikanska myndigheter för att ge oss det självklara svaret på hur världens mest ökände maffiaboss, Joaquin ”El Chapo” Guzman, kunde rymma från högsäkerhetsfängelset El Altiplano utanför Mexico City: han klättrade ned i ett hål i golvet och flydde genom en tunnel.

Men El Altiplano är inte vilket fängelse som helst. Det har ett tjugotal säkerhetsslussar, digitala handledsbojor för fångarna, dygnet-runt-bevakning i cellerna och blockerar alla mobilsignaler.

Ingen har någonsin rymt därifrån.

Inte förrän nu.

Något i dramaturgin gör att man nästan vill att det ska vara på riktigt. Visst har El Chapo Guzmans Sinaloakartell gjort sig känd för att gräva tunnlar för drogsmuggling?

Jovisst.

Kan de ha lyckats lura fängelsets alla säkerhetssystem utan hjälp inifrån?

Knappast.

Tunneln var en och en halv kilometer lång. Det är lika långt som Söderledstunneln i Stockholm – hela vägen från Slussen till Skanstull.

Den hade ett ventilationssystem, belysning, en motorcykel på räls (!) och var 170 centimeter hög, så den kortväxte El Chapo (”Kortis”) inte ens skulle behöva böja ned huvudet.

Att bygga den vore en utmaning för vilken ingenjör som helst. Att göra det utan att upptäckas, ett trick av guds nåde.

Det kräver att du kan trolla bort mer än 3 000 ton jord – omkring 200 fullastade lastbilar – något som rimligen borde ha väckt viss uppmärksamhet i grannskapet.

Vidare krävs en detaljerad planritning över fängelset och att du med millimeterprecision kan leta dig rakt upp i chefens duschgolv.

Det krävs dessutom att alla tjänstgörande vakter är döva. Om du inte tror mig: försök borra dig in i grannens badrumsgolv utan att det märks.

Slutligen måste du kunna trolla bort El Chapos digitala handledsboja, innan han lämnar cellen.

Så nej, i likhet med många mexikaner tror jag att tunneln döljer en större illusion – en som handlar om vad den ska få oss att inte se.

Korruptionen.

Dollarmiljardären ”El Chapo” är inte bara ökänd för att vara en brutal mördare, utan också för att ha snärjt många högt uppsatta myndighetspersoner. Förra gången han rymde från ett fängelse, 2001, var den officiella historien att han gömt sig i en tvättvagn. Senare har medfångar och vakter vittnat om att han vandrade ut genom dörren klädd som polis.

Nu är den officiella historien en tunnelsorti. Men faktum är att den som genomför något av den här kalibern måste ha goda kontakter på högsta nivå inom polis, militär och den politiska eliten.

President Enrique Peña och tio av hans ministrar satt på ett plan till Frankrike när rymningen ägde rum, 10 000 meter över havet. Där satt inrikesministern, försvarsministern och de andra ministrarna med ansvar för säkerheten i landet. Som om de behövde ett alibi.

Samtidigt växer irritationen i USA, vars myndigheter upprepade gånger fått nej från Mexiko på sina krav på utlämning av El Chapo. Phil Jordan, den förre chefen för den amerikanska drogpolisen DEA i El Paso, är öppenhjärtig:

– Jag är förvånad att det tog ett år för honom att rymma. Eller… innan han tilläts att rymma.

I det moras av korruption som det mexikanska rättssystemet är, går det sällan att veta något säkert. Allianser mellan politiker och ljusskygga kriminella makthavare skiftar snabbt.

Men en sak är säker: för att bekämpa maffian i Mexiko är det inte El Chapos eller andra enskilda bossars öden som är avgörande. Nyckeln är att bekämpa korruptionen som håller dem under vingarna, fattigdomen som ger dem ett rekryteringsunderlag och den stadiga efterfrågan på illegala droger i USA och Europa.

Erik de la Reguera

Fakta: El Chapo

Joaquín ”El Chapo” Guzmán leder Sinaloakartellen, som tros kontrollera omkring hälften av all smuggling av marijuana, heroin, kokain och metaamfetamin till USA. Han greps i februari 2014, misstänkt för smuggling av hundratals ton droger till USA och EU, och tusentals mord i Mexiko. Tidskriften Forbes har uppskattat hans förmögenhet till en miljard dollar, pengar som ofta gått till att köpa beskydd.


Publicerat i DN den 16 juli 2015.

You may also like...