Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Svensk aktivist vägrar lämna Gaza-sjukhus

GAZA CITY. Israelisk militär har uppmanat patienter, personal och en grupp internationella aktivister som agerar mänskliga sköldar att omedelbart lämna sjukhuset al-Wafa i östra Gaza. Bland aktivisterna finns den 23-årige svensken Fred Ekblad.

– Klockan ett i natt ringde israelisk militär till sjukhuschefen och sade att alla måste evakueras. De gav oss fram till klockan åtta på morgonen, säger Fred Ekblad till DN – när klockan är 8.15 lokal tid (7.15 svensk tid).

– För en liten stund sedan ringde de igen och sade att vi måste lämna byggnaden genast, säger han.

Varför gör ni inte det då?

– Israelerna har hävdat att det skulle finnas vapen och medlemmar av Hamas väpnade gren här. Men vi har fått tillgång till hela sjukhuset och kan försäkra att det inte finns några som helst vapen här, säger Fred Ekblad.

Han och de andra aktivisterna tillhör organisationen ISM (International Solidarity Movement). Så sent som i fredags träffades sjukhuset – som ISM försäkrar är en civil inrättning – av fem mindre, israeliska ”varningsraketer”.

– Jag och de andra aktivisterna tror att våra utländska medborgarskap kan minska risken för angrepp mot dem vi medföljer. Vanligtvis handlar det om bönder vid gränsen eller fiskare, som annars kan bli beskjutna. Men när vi hörde att sjukhuset angripits åkte vi hit, säger Fred Ekblad, som tillfälligt lämnat byggnaden för att hämta en mobilladdare när DN ringer.

Han säger dock att han kommer att återvända. Samtidigt tror han inte att Israels militär tänker attackera sjukhuset. Enligt ISM har militären också uppgett att den inte har för avsikt att förstöra byggnaden.

Men varför lyder ni då inte israelernas order?

– Framförallt för att det finns patienter här som inte kan förflyttas eller som inte har familjer som kan ta hand om dem. Visst är det möjligt – troligt rent av – att israelerna inte vill förstöra sjukhuset. Men det kan hända att de vill att det ska evakueras för att kunna användas vid en eventuell markinvasion, säger Fred Ekblad.

Så du är inte orolig för ett flyganfall?

– Normalt sett skulle vår internationella status skydda oss. Men det här är inte en normal situation. Det är klart att vi är oroliga, säger Fred Ekblad.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 16 juli 2014.

You may also like...